Search by category:
Egyéb kategória

Több pénzt kapnak a segélyvonalak

Több pénzt kapnak a segélyvonalak
Nagy Roland
2021. 07. 12., h – 17:11

2021. július 12., hétfő – 19:30
Friss ikon
Off

Törzs

Heger a hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a koronavírus-járvány nem csak az emberek fizikai egészségét teszi tönkre. A járványügyi óvintézkedések és a szigorú lezárások a lakosokat mentálisan is megviselték. Bár a bezártság érzete minden korosztály számára nyomasztó élmény, a legveszélyeztetettebb csoportba a fiatal gyermekek és az idősek tartoznak, akik gyakran nem is tudják, kivel beszélhetnék meg a problémáikat.

Marek Madro, a fiataloknak fenntartott telefonos segélyvonalakkal foglalkozó IPčko Polgári Társulás munkatársa elmondta, a legtöbb hívás az utóbbi hónapokban éppen az elhagyatottság érzésével függött össze.

„De nem feltétlenül abban az értelemben, hogy valaki egyedül lakik. A legtöbb esetben az érintetteket sok ember veszi körül, de egy sincs olyan a közvetlen környezetükben, akivel tudnának beszélni a nehézségeikről. Sajnos, olyan időket élünk, amikor az emberek már a háztartáson belül sem beszélik meg, min mennek keresztül”

– magyarázta Madro.

Megjegyezte, további gyakori témának számítanak az öngyilkossággal összefüggő gondolatok, valamint a családon belüli erőszak.

„Utóbbi esetében megháromszorozódtak a megkeresések a járvány alatt”

– tette hozzá.

Az IPčko tavaly összesen 52 ezer hívást fogadott a segélyvonalain, de további 60 ezer olyan hívás érkezett hozzájuk, amit kapacitásbeli okok miatt nem tudtak felvenni.

Ľubica Gálisová, az idősek megsegítésével foglalkozó Fórum pre pomoc starším társulás vezetője elmondta, 2021-ből ugyan még csak fél év telt el, de már több telefonhívás érkezett hozzájuk, mint tavaly. Elmondta, az időseknek az a leggyakoribb problémájuk, hogy egyedül élnek, és senki sem foglalkozik a gondjaikkal.

„Gyakran külföldön élő személyek keresnek fel bennünket, hogy próbáljunk segíteni az otthon maradt szülőkön”

– mondta Gálisová. Hozzátette, az országban körülbelül 1,5 millió idős ember él, és sokan el sem tudják képzelni, milyen nehéz sorsokkal találkoznak a tanácsadók nap mint nap.

Július Jakab, a kormányhivatal vezetője közölte, összesen 310 ezer eurót osztanak ki 5 polgári társulás között, hogy még több tanácsadót tudjanak felvenni, és újabb vonalakat tudjanak megnyitni.

Lapunkban már februárban foglalkoztunk a magyar diákok mentális egészségének a kérdésével. Rávilágítottunk, hogy a lelki nehézségekkel küzdő szlovákiai magyar gyerekeknek különösen nehéz a helyzetük, hiszen sokan nem tudják szlovákul elmagyarázni a problémáikat.

A lelki nehézségek kezelése problémát okozhat a szlovákiai magyar diákoknak

Pozsony |

Az oktatási minisztérium szerint a távoktatás rendkívül megviselte a diákok mentális egészségét. Ez a probléma természetesen a szlovákiai magyar gyermekeket is érinti.

Akkoriban felkerestük Marek Madrót is, és rákérdeztünk, van-e az IPčko Polgári Társulásnak magyar segélyvonala. Azt válaszolta, hogy a leterheltség és a kapacitásbeli gondok miatt erre egyelőre nincs lehetőségük. A szervezet azonban most 100 ezer eurós támogatást kapott a kormánytól, ezért újból megkerestük Madrót, de egyelőre nem válaszolt a kérdésünkre.

Bevezető
Pozsony |

A kormány 310 ezer eurót különít el a telefonos segély-vonalak fejlesztésére – jelentette be Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment