Search by category:
Egyéb kategória

BTS, a világhódító alakulat

BTS, a világhódító alakulat
Juhász Katalin
2021. 07. 13., k – 12:13

2021. július 13., kedd – 13:14
Friss ikon
Off

Törzs

De kezdjük ott, hogy tavaly augusztusban a BTS kiadta első angol nyelvű kislemezét, és a Dynamite címéhez méltót robbant. A csapat 2013 óta fokozatosan hódította meg a világot, Amerikát is koreai nyelvű dalaival igázta le, amire nem volt még példa a könnyűzene történetében. Az alapvetően angolszász zeneiparban ugyanis nagyon kevés kívülről érkező tudott megkapaszkodni saját anyanyelvén, úgyhogy a szakemberek is csak tátották a szájukat. A BTS kiadója éveken át hangoztatta, hogy a csapat nem tervez angol dalokat, és ehhez tavaly nyárig tartották is magukat, egy-két rövid mondat, illetve a címek kivételével. 
Aztán a világméretű karantén alatt arról érkeztek a hírek, hogy a fiúk intenzíven tanulnak angolul, hogy ne csak egyikük, RM vigye a szót a külföldi interjúk során. (A csapat rappere állítólag a Jóbarátok sorozatot nézve sajátította el a nyelvet, hibátlan kaliforniai akcentussal.) Aztán jött a Dynamite, amelyet nem lehetett levakarni a slágerlistákról, és utórezgései máig érezhetőek – elég meghallgatni következő, szintén Bruno Mars-os, diszkó-popos beütésű Butter című számukat. Nyilván nem csak a hasonló hangzás miatt vezeti hat hete a Billboard-listát ez a dal, és döntött meg még több rekordot, mint a Dynamite. 
A BTS kapcsán a szaksajtó már ott tart, hogy megkérdőjelezi a lemezeladáson és streamelésen alapuló slágerlisták létjogosultságát, illetve az objektívan mérhető népszerűség mutatóit. Tavaly szeptember óta ugyanis a koreai fiúk még további három dallal kerültek fel a Billboard-listára, amelyekről az alkalmi zenehallgatók nem is hallottak, mivel a helyezések kizárólag a csapat globális rajongótáborának köszönhetőek. A rendkívül jól szervezett Army (Hadsereg) lépett akcióba, akik szinte bármire képesek kedvenceikért. Csak néhány példa. Ha valamelyik BTS-tagnak születésnapja van, kibérelnek egy csomó óriás-plakáthelyet a legforgalmasabb pontokon, hogy felköszöntsék őt. Sőt, a gyorsvonatok kocsijain is ott mosolyog az ünnepelt, és a leghíresebb dubaji felhőkarcoló is fényárba borul a tiszteletére. A rajongók képesek tíz-tizenöt példányban megvásárolni a BTS albumait, hogy megdőljön az eladási rekord. Ha a csapat jótékonykodik valamilyen téren, rajongóik is összegyűjtik ugyanazt az összeget ugyanazon szervezetnek. Több százezren kezdtek el koreaiul tanulni, és az ország idegenforgalma is fellendült. A pandémia előtt a külföldi turisták 30 százaléka kifejezetten azért utazott az országba, hogy élőben láthassa fellépni a csapatot, illetve szétnézzen a fiúk szülővárosaiban, ahol idegenvezetők mutogatják, hová járt óvodába, iskolába és gördeszkázni kedvencük, mielőtt beválogatták a fiúcsapatba. A dél-koreai ország-gyűlés tavaly decemberben módosította miattuk a kötelező sorkatonai szolgálatra vonatkozó törvényt: ezentúl nem 28, hanem 30 éves korig kell abszolválniuk ezt azoknak, akik munkájukkal öregbítik az ország jó hírét. A csapat legidősebb tagja, Jin így haladékot kapott, és a többiek is betöltik a huszonnyolcat a következő öt évben, azaz a módosításnak köszönhetően ők is tovább élénkíthetik a koreai gazdaságot. 

ll

Leírás

Szuvenír Koreából               (Fotó: Shutterstock)  

A K-pop (termékként kezelt, ügyesen marketingelt koreai popzene) térhódítása egy külön cikket érdemelne, több más fiú- és lánycsapat felsorolásával, de megspóroljuk a helyet, mert a BTS rég túllépett ezen a kategórián. Talán nem lövünk mellé azzal a jóslattal, hogy az elkövetkező pár év az övék lesz, bármilyen nehezen emésztik is meg ezt a tényt a kritikusok. Zenei értelemben ugyanis nem csináltak forradalmat a fiúk, szövegeiket pedig eddig sokáig csak a koreaiak értették. Jogos a kérdés, hogy akkor mégis mivel értek el ekkora sikert? Nos, hát az egészen elképesztő tánctudásukkal, személyes vonzerejükkel, szép pofijukkal. Tényleg öröm nézni őket, és nemcsak a tinilányok vannak így ezzel, hanem az idősebb hölgyek is. Ráadásul, aki egyszer is rákattint egy velük kapcsolatos posztra a Facebookon, annak az üzenőfalán szaporodni kezdenek a BTS-es tartalmú minivideók, kvázi kulisszák mögötti, hétköznapi vicces, kedves, megindító pillanatokról. Több multicég reklámjában szerepelnek, pár hete pedig már a hasunkon keresztül is hatni akarnak ránk: az egyik gyorsétteremlánc piacra dobra a BTS-menüt (rántott csirkekrokettek kétféle szósszal), mely nyilván legalább olyan tartalmas és ízletes, mint a csapat zenéje.
Korunk legsikeresebb slágerguruja, Ed Sheeran is meglátta bennük a potenciált, mert már a második dalt írta nekik. A Permission To Dance vérprofi, a világjárvány utáni újrakezdésről szóló klipje július 9-én került fel a YouTube-ra, másnap este már 105 millió megtekintésnél tartott. A kommentek között sok a mozgósító erejű hozzászólás: Army, elértük a százmilliót, hajrá, következő cél a kétszázmillió. És nyilván ez a hadművelet is sikerül nekik. Bárcsak más közösségek is ilyen példásan összetartanának…

Bevezető

Aki eddig nem vette komolyan a dél-koreai BTS fiúcsapatot, az bizony mellette van a trendeknek. A héttagú formáció csak az idei Billboard-gálán négy díjat zsebelt be, például a legjobb zenekar és a legkelendőbb single díját, utóbbit a Dynamite-ért. Ki is használták az alkalmat, hogy élőben prezentálják következő dalukat, a Buttert, amelyet a YouTube-on 24 óra alatt 113 millióan láttak. És most itt az Ed Sheeran által írt új slágerük. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment