Search by category:
Egyéb kategória

Helytörténeti séták Bátorkeszin

Helytörténeti séták Bátorkeszin
Vataščin Péter
2021. 07. 14., sze – 18:01

2021. július 15., csütörtök – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

A társulás 2015-ben vezetett először a község múltjáról és értékeiről szóló sétákat Bátorkeszin, majd egy kis szünetet követően 2019-ben kapott új lendületet a kezdményezés. A borfesztiválhoz kapcsolódóan egy kellemes erdei közegben ekkor hozták létre a Galambosi pincesoron ma is megtekinthető tanösvényt. Az itt található 20 darab, magyar és szlovák nyelvű információs tábla vezető nélkül is megtekinthető, ám Zsok Gizella muzeológus, a civil szervezet vezetője e helyen is vállal idegenvezetést. Lapunknak elmondta, a község történetét, természeti környezetét és néprajzi értékeit bemutató táblasort a jövőben mind nyelvileg, mind tematikailag szeretnék bővíteni. A helyszínt a Pro Futuro Villa Kezw kezeli önkéntesek segítségével.

Bátorkeszi

Leírás

A tanösvény kellemes erdei közegben várja az érdeklődőket

Multitematikus felfedezés

Az évek során több ötlet alapján alakultak ki a séták útvonalai és témái. A református, valamint római katolikus templomok és temetők bemutatása mellett az eltűnt kastélyokról, a község ipartörténetéről is szívesen tart idegenvezetést Zsok Gizella. Külön témát képvisel a bátorkeszi zsidóság múltjának és temetőjének bemutatása.

Két héten belül tervezik megtartani a fő utca bemutatását, ahol összesen 13 objektum, vagyis az összes emlékmű és -tábla múltja kapcsán beszélnének a helytörténetről. Az eseményt több felületen meg fogják hirdetni. Ugyancsak külön programként kerül sor majd az iskolatörténet boncolgatására is.

A sétákra való jelentkezés egyszerű, mindössze a gbzsoch@gmail.com címen kell jelezni az érdeklődést. A „szolgáltatás” díjazása adományalapú, de Zsok Gizella ingyen is vállalja az idegenvezetést. Amennyiben azonban valaki pénzt ad, abból a Pro Futuro Villa Kezw működését finanszírozzák.

Fejlesztések a láthatáron

A társulásban nagyon szeretnék, ha a zsidó temető ravatalozója megújulhatna. A már igen rossz állapotban levő épület falait kéne rendbe tenni, valamint teljesen új tetőre volna szükség. A beltéren belül aztán információs táblák mutatnák be az egykori népes vallási közösség történelmét.

Jelenleg is zajlik a polgári társulás birtokában levő tájház felújítása, amely most még egyébként sem látogatható, később viszont a múzeumi funkciók mellett közösségi térré szeretnék formálni. A fejleményekről ide kattintva tájékoztatják az érdeklődőket.

Bevezető
Bátorkeszi |

A 3300 fős, gazdag történelmi múlttal rendelkező községben a Pro Futuro Villa Kezw civil szervezet jóvoltából több témában is helytörténeti sétákra lehet jelentkezni.

Település / hely
Bátorkeszi

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment