Search by category:
Egyéb kategória

Kuchta: a turisztikai jelzőlámpa nem rossz ötlet, de igazi reformra van szükség

Kuchta: a turisztikai jelzőlámpa nem rossz ötlet, de igazi reformra van szükség
Bugár Anna
2021. 07. 19., h – 17:29

2021. július 20., kedd – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

Jó megoldásnak tartja a turisztikai szemafor bevezetését?

A jelzőlámpa alapvetően jó ötlet, lehetővé teszi, hogy a látogatók az adott napon jobb úti célt válasszanak. Néhány esetben enyhítheti az emberi tevékenység hatását a természetre.

A környezetvédelmi tárca részéről milyen egyéb lépések járulhatnának hozzá a nemzeti parkok hatékony védelméhez?

Minden kezdeményezést üdvözlünk, ami hozzájárul a nemzeti parkok és egyéb védett területek megóvásához. A látogatottság azonban közel sem a legégetőbb probléma. Épp ellenkezőleg, bizonyos esetekben előny, megakadályozza például az orvvadászatot. Sokkal nagyobb gondot jelent a fakitermelés, az építkezések és a vadászat. A tárcának elsősorban ezeket a tevékenységeket kellene korlátozni, de ez csak a nemzeti parkokat érintő szabályok átfogó reformjával sikerülhet.

Máris gondok vannak a turisztikai szemaforral

Pozsony |

Döcögve indult a turisztikai szemafor, de a zöldtárca és az Állami Természetvédelem is azt állítja, mostantól naponta többször frissítik a térképet, így valós képet kaphatunk róla, mennyire zsúfoltak az egyes túraútvonalak.

A járványügyi szakértők azt javasolják, ne utazzunk külföldre, üdüljünk Szlovákiában. Ön szerint készen állnak a természetvédelmi területek még több látogató befogadására?

A helyszínek többsége egyelőre problémamentes ebből a szempontból. Még a legsűrűbben látogatott területek esetében is lehetséges úgy szép élményt szerezni, hogy ez minimális hatással legyen a természetre. Ehhez értelmes menedzsmentre van szükség a nemzeti park vagy védett övezet intézőjétől, a turistáknak pedig együtt kell velük működni.

A minisztérium azzal indokolta a szemafor létrehozását, hogy az elmúlt évhez képest 2,5 millióval emelkedett a turisták száma a természetben. Mit jelent ez a növekedés a gyakorlatban? A magasabb népszerűség több befektetést is jelent a környezetvédelembe az egyes területeken?

Egyelőre ilyen egyenlet nem létezik, de örülnénk neki, ha valóban így lenne. A természet védelmébe fektetett forrásoknak tükrözniük kellene az irántuk mutatkozó keresletet. Az egyes régiók a javukra fordíthatnák a magasabb látogatottságot, az államnak pedig támogatnia kellene őket ebben. Az államnak meg kellene ragadnia az alkalmat, és lehetőségként kellene tekintenie az aktuális trendre.

Bevezető
Pozsony |

A turisztikai jelzőlámpa jó kezdeményezés, de a nemzeti parkok megóvásához átfogó reformra van szükség – véli Marek Kuchta, a Mi Vagyunk az Erdő (My Sme Les) szervezet nemzeti parkok „felszabadítását” szorgalmazó kampányának a szervezője.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment