Search by category:
Egyéb kategória

Téma a VASÁRNAPBAN: Hát már pihenni sem tudunk?

Téma a VASÁRNAPBAN: Hát már pihenni sem tudunk?
Horváth Bianka
2021. 07. 19., h – 09:51

2021. július 19., hétfő – 10:10
Friss ikon
Off

Törzs

A legtöbb ember számára épp a nyár a szabadság és a pihenés időszaka, csak sajnos sokan annyi elvárást és igényt fűznek ahhoz a néhány szabadnapjukhoz, hogy több a vele járó szervezés és stressz, mint az igazi kikapcsolódás. Tomas Sjödin svéd evangélikus lelkész a Semmittevés ereje címmel írt lenyűgöző könyvet (sajnos, magyarul még nem jelent meg, nálunk cseh fordításban kapható Síla nicnedělání címmel) arról, milyen fontos lenne visszatérni elődeink életritmusához, amikor ideje volt a munkának és ideje a pihenésnek. Úgy, hogy a pihenésre is felkészültek. Erről szólt például a péntek estétől szombat estig tartó zsidó sabat, amikor a terített asztalnál találkozott a család, és mindennek megadták a módját. A legjobb ételeket készítették el, ünneplőbe öltöztek és főleg sokat beszélgettek. A vallási előírások és rituálék mind azt szolgálták, hogy amikor beköszönt az ünnep, semmi másra ne legyen az embernek gondja, érzékelje és élvezze a családjával töltött időt.

 

Miért nem tartunk vendégségeket? Mi a szokás tőlünk nyugatabbra? Mikor szakítunk időt a pihenésre és miért? Miért nem jó hulla fáradtan szabadságra menni? Mi tölti el az embert megelégedéssel? Mi a pihenés hozadéka? Miért megy pihenni az ember? Meg kell tanulnunk pihenni?

Vrabec Mária riportjában ezekre a kérdésekre is választ kapnak a már megvásárolható Vasárnapban.

Bevezető

Isten már a világ megteremtése után gondolt arra, hogy feltöltődésre is szükség van, és a hetedik napot a pihenésnek szentelte. Örök időkre példát mutatott nekünk, teremtményeinek, de mi hova-tovább, annál inkább a teljesítményre koncentrálunk, és úgy tűnik, már pihenni sem tudunk.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment