Search by category:
Egyéb kategória

Történelmi csúcson a magyar benzinár

Történelmi csúcson a magyar benzinár
Molnár Iván
2021. 07. 20., k – 17:29

2021. július 21., szerda – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

„Magyarországon szerdától bruttó 2 forinttal drágul a benzin literenkénti átlagára, míg a gázolajé ezúttal nem változik. A 95-ös benzin literjéért így átlagosan 453, a gázolajért 447 forintot kérnek majd a magyar töltőállomásokon. Ezzel az emeléssel a benzin esetében elérjük a történelmi rekordnak számító átlagárszintet, ami legutóbb 2012 tavaszán volt ilyen magasan” – írja a holtankoljak.hu üzemanyagportál.

A magyar drágulás hátterében a portál szerint az áll, hogy a forint egyelőre nem tudott erősödni a dollárral szemben, így arra nem volt reális esély, hogy az üzemanyagárak lefele induljanak. A magyar üzemanyagár körülbelül felét a hvg360 szerint ráadásul a közterhek teszik ki. Jelenleg 120, illetve 110 forintos a jövedéki adó, a pár forintos készletezési díj, és rárakódik az általános forgalmi adó is. Ha ez még nem lenne elég, az idei év elején lépett életbe az úgynevezett energiahatékonysági kötelezettségi rendszer, amely az üzemanyag-kereskedők számára is komoly, és a jövőben egyre növekvő többletterhet jelent.

Az Európában, így régiónkban is mértékadó északi-tengeri Brent olajfajta március vége óta drágul, az elemzők szerint azonban nem fog 80 dollár fölé menni a hordónkénti (159 liter) ára, onnan nemrég már visszapattant. Az év hátralevő részében a 70–80 dolláros sávban, leginkább 75 dollár körül mozoghat, ahol jelenleg is áll.

A benzin.sk üzemanyagportál szerint Szlovákiában az elmúlt napokban a 95-ös benzin literje átlagosan 1,40, a gázolajé 1,25 euróba került. A magyarországi valutaváltókban tegnap a legtöbb helyen 356 forintot adtak egy euróért. Ezt az árfolyamot használva egy liter 95-ös benzin Magyarországon mától átlagosan 1,27, a gázolaj 1,26 euróba kerül. A benzint így továbbra is megéri Magyarországon tankolni, nem árt azonban az óvatosság, hiszen az egyes kutak árai között jelentős különbségek lehetnek. (mi, hvg.hu, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Magyarországon mától történelmi csúcsra drágul a benzin, a Szlovákiából Magyarországra utazóknak azonban még így is megéri a magyar kutakat választaniuk, ugyanakkor, ezek esetében sem árt az óvatosság.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment