Search by category:
Egyéb kategória

Megmenthető még a turizmus?

Megmenthető még a turizmus?
Molnár Iván
2021. 07. 22., cs – 16:21

2021. július 23., péntek – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Míg tavaly májusban alig 39 ezer turista szállt meg a szlovákiai szállodákban és panziókban, idén májusban a számuk meghaladta a 119 ezret – derül ki a Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett felméréséből. A tavalyihoz képest ugyan látványosnak tűnhet a javulás, ha azonban a járvány előtti szintet vesszük alapul, a helyzet továbbra is katasztrofális. „2019 májusában nagyjából 553 ezer vendéget fogadtak a szlovákiai szálláshelyek, vagyis idén májusban még mindig a járvány előtti szint alig 22 százalékán mozogtunk” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

„Májusban 16 ezer külföldi turista szállt meg Szlovákiában, ami az elmúlt hét hónap legjobb adata. Még ez a szám is eltörpül azonban a járvány kitörése előtti év májusában mért 225 ezer külföldi vendégéhez képest”

– tette hozzá Morháčová. A szlovákiai szállodák vendégeinek a 86 százalékát így továbbra is a hazai turisták teszik ki, akiknek több mint a fele a Zsolna, Eperjes és Besztercebánya megyei szállodákban szállt meg. Többségük a hegyi túrákat kombinálja az akvaparki fürdőzéssel. A 16 ezer külföldi turistának ezzel szemben csaknem a fele Pozsonyban szállt meg, a maradék külföldi nagy részén pedig Nagyszombat, Eperjes és Zsolna megye osztozott.

A járvány előtti szinttől látványosan elmaradó turisztikai mutatókat a szállodákon kívül az éttermek is megérzik. Ha a tavaszi nyitást követően nőtt is az optimizmus, az elmúlt hetek negatív fejleményei miatt szaporodnak a negatív hírek. A Segítség az éttermeknek (Pomoc pre gastro) szakmai kezdeményezés felmérése szerint a vendéglátósok 90 százalékának idén tavasszal a tavalyihoz képest is alacsonyabb bevételei voltak, több mint a felük pedig attól tart, hogy ha egy esetleges újabb járványhullám miatt további lezárások jönnek, azt a vállalkozásuk már nem éli túl.

„Úgy tűnik, hogy az idei nyári szezon a tavalyinál is rosszabbra sikeredhet, hiszen tavaly kevesebb szlovákiai család utazott külföldre, mint idén, így hazai vendégből is kevesebb lehet, miközben a külföldieket a határokon bevezetett szigorú ellenőrzések riasztják el”

– mondta Magdaléna Koreny, a szakmai kezdeményezés szóvivője. Szerinte az ágazatnak nyújtott állami támogatás sem volt eléggé hatékony, legalábbis nem akkora, mint amennyire szükségük lett volna. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a járvány második hullámának a felmérésük szerint a vendéglők több mint 9 százaléka esett áldozatául. „A várható újabb járványhullám miatt tovább nő a félelem a vendéglátósok körében. A kormány a járvány előző hullámaiból semmit sem tanult, és a várható őszi hullámmal kapcsolatos felkészültsége gyakorlatilag a nullával egyenlő” – tette hozzá Koreny.

Bevezető
Pozsony |

A tavalyihoz képest ugyan javult a helyzet, a szlovákiai turizmus azonban továbbra is fényévekkel marad el a járvány előtti szinttől. A vendéglátásban vállalkozók az elmúlt hetek negatív fejleményei miatt egyre borúlátóbbak.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment