Search by category:
Egyéb kategória

Újabb elbocsátástól tartanak a Cargónál

Újabb elbocsátástól tartanak a Cargónál
Németi Róbert
2021. 07. 22., cs – 09:24

2021. július 22., csütörtök – 12:30
Friss ikon
Off

Törzs

Információink szerint a Cargo keleti átrakóállomásán folyó munkák egy részét év végéig külső cégeknek adnák ki, emiatt újabb munkahelyek kerülhetnek veszélybe. Az átszervezésről szóló híreket a cég nem cáfolta, de nem is erősítette meg.

Az Új Szó tavaly szeptemberben elsőként számolt be arról, hogy Európa egyik legnagyobb szárazföldi átrakóállomásán, a Cargo kelet-szlovákiai részlegén, a tiszacsernyői és a mátyóci átrakóállomásokon mintegy száz ember elbocsátását tervezték. A vállalat akkor állította, mindent megtettek annak érdekében, hogy stabilizálják a cég helyzetét. Ugyanakkor elismerték, hogy a humán erőforrás átvilágítását már 2020 második felében elkezdték, s ettől függött a munkahelyek átszervezése és racionalizációja, köztük az alkalmazottak elbocsátása is. Az akkori átszervezés nemcsak a kelet-szlovákiai részleget, hanem a vállalat összes Szlovákiában található telephelyét érintette. Országosan több száz alkalmazott állása került veszélybe. „Hivatalos döntés még nem született, de már 99,9 százalékig biztosak vagyunk abban, hogy rengeteg alkalmazott elbocsátását tervezik. Pontos számokat sajnos nem mondhatok, de több száz alkalmazottról van szó. Ez a lépés sokakat sajnos nem lepett meg, ugyanis Tiszacsernyőben még 2019-ben 65 százalékra módosították a dolgozók munkaszerződésétˮ – mondta tavaly szeptemberben az Új Szónak a vállalat egyik vezető beosztású, neve elhallgatását kérő munkatársa.

Cargo

Változó piac

Napokkal ezelőtt egy tiszacsernyői Cargo-alkalmazott újabb információkkal kereste meg lapunkat. „Bár a 2020 második felében bejelentett átszervezés óta javult a helyzet, fellendült a világpiac és az alkalmazottak számának csökkentésével kiegyensúlyozottabbá vált a munka az 
átrakóállomáson, most viszont olyan változásokról értesültünk, melyeket a vállalat még idén végre akar hajtani. Úgy tudjuk, hogy a kelet-szlovákiai átrakóállomás egy részét – ahol különböző munkakörben dolgoznak az alkalmazottak – vagy legalább is az ottani munka egy részét külsős, úgynevezett beszállító cégnek adnák ki. A gyakorlatból már jól tudjuk, ez mit jelent: ha egy beszállító cég venné át a munka egy részét, biztosan nem több, hanem inkább kevesebb embert alkalmaznának. Ez persze nem azt jelenti, hogy kevesebb a munka, hanem éppen ellenkezőleg, viszont egy külső cég a folyamatosan változó terhelést valószínűleg kevesebb, vagy az aktuális terheléshez mérten változó számú munkással oldaná meg. Ha ez bekövetkezik, akkor biztosan újabb alkalmazottakat bocsátanak majd el a Cargótólˮ – közölte a vállalat alkalmazottja. A felröppent hírek kapcsán több tiszacsernyői alkalmazottat is megszólítottunk, de mivel féltik a megélhetésüket, egyikük sem akarta kommentálni a helyzetet. Mindannyian abban bíznak, hogy a vállalat betartja azokat az ígéreteket, amelyekről Zuzana Čaputová államfő a néhány hete megvalósult látogatásakor beszámolt. „Az itt élő munkanélkülieknek nagyon nehéz a sorsuk. Azok, akik munkára vágynak, nagyon sokat utaznak a távolabbi régiókba vagy külföldre, hogy másokat gondozzanak, teszik ezt úgy, hogy családjukat és szeretteiket huzamosabb időre hátrahagyják. Jó hírnek tartom, hogy a közeljövőben potenciális befektetők érkezhetnek a keleti régióba, persze ez mindenekelőtt az itt működő vállalatok érdeklődésétől függ. Bízom benne, hogy ezek a tervek hamarosan megvalósulnakˮ – mondta június 18-i látogatásakor 
Zuzana Čaputová, aki a Cargo tiszacsernyői képviselőivel is hosszasan tárgyalt.

Cargo

Kiértékelik a helyzetet 

Közben a Cargo vezetése arról beszélt a TASR-hírügynökségnek, hogy az idei év sokkal kedvezőbb eredményeket hoz a 2020 végén megjósoltakhoz képest. „Bár az egy évvel korábbi állapothoz képest idén 25 százalékkal nőtt az áruszállítás, a 2019-es eredményekhez képest még mindig 5 százalékkal le vagyunk maradva. Az áruszállítás elsősorban a magasabb bevételek, a jobb gazdálkodás, illetve a cégek működését segítő banki források csökkenése miatt nőtt meg. Reményeink szerint az elkövetkező hónapokban is jó eredményeket érünk el, bár a nyári üzemi szabadságok miatt némi visszaesés várhatóˮ – mondta a napokban a TASR-nek Roman Gono, a Cargo igazgatótanácsának elnöke. A vállalat július 18-i bejelentése azért is meglepő, mert a keleti divízióban felröppent hírek kapcsán szerkesztőségünk még július 15-én megszólította a vállalatot, de kérdéseinkre csak most kaptunk választ. „A ZSSK Cargo vezetése már hosszú ideje gondolkodik a kelet-szlovákiai átrakóállomás stratégiai jövőjéről. A tiszacsernyői állomásnak nagy potenciálja van, ezért olyan megoldásokat keresünk, melyek lehetővé teszik Szlovákia lehető legjobb fejlődését és versenyképességét az áru átrakodásában. A keleti régiót hosszú ideje gyötrik a problémák, ezért az alkalmazottak iránti társadalmi felelősségvállalás számunkra minden tanácskozásunk során kulcsfontosságú programpont. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a kelet-szlovákiai átrakópontok folyamatosan magas költségeket generálnak vállalatunknak. A lehetséges opciók kiértékelését követően mindenkit tájékoztatni fogunk az eredményekrőlˮ – közölte Silvia Kuncová, a Cargo Slovakia vezérigazgatójának hivatalvezetője. Kerestük a közlekedési minisztériumot is, de a beszállító cégekre és a további leépítésre vonatkozó kérdéseinkre nem kaptunk választ. A munka-, szociális- és családügyi hivatalban (ÚPSVaR) Mária Hrehová munkatárs szerint a vasúti közlekedésben összesen 450 alkalmazottat érintő tömeges elbocsátást regisztráltak, de idén még egyetlen ilyen jellegű bejelentést sem kaptak.

Fontos megemlíteni a TASR által július 18-án lehozott közleményének utolsó bekezdését, mely szerint a Cargo még június elején bejelentette, hogy az egyre növekvő teherszállításnak és az abból eredő forgalomnövekedésnek köszönhetően a vártnál kevesebb embert bocsátanak el. Valószínűleg nem sokat tévedünk, ha azt mondjuk, ezzel biztosan minden kelet-szlovákiai alkalmazott egyetért, hiszen a rendszerváltás előtti időkben a „legnagyobb szárazföldi kikötőkéntˮ emlegetett vasúti komplexum egykor hatezer embernek adott munkát, napjainkban viszont már kevesebb mint ezer fő dolgozik Tiszacsernyőben és Mátyócon. Míg a 80-as és 90-es és évek fordulóján Tisza-csernyőnek közvetlen vasúti kapcsolata volt Prágával, Pozsonnyal (éjjeli és nappali gyorsvonatok egyaránt) és Budapesttel, 2001-ben pedig Keszthely volt az egyik vonat végállomása, ma már innen csak Kassára lehet eljutni. 

Bevezető
Tiszacsernyő/Mátyóc |

A tíz hónappal ezelőtt bejelentett tömeges létszámleépítést követően ismét olyan hírek szivárogtak ki az állami Cargo vállalat kelet-szlovákiai részlegétől, melyek szerint újabb munkahelyek vannak veszélyben.

Település / hely
Tiszacsernyő/Mátyóc

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment