Search by category:
Egyéb kategória

Kétmillióba kerülhet a geotermikus furat

Kétmillióba kerülhet a geotermikus furat
Ibos Emese
2021. 07. 23., p – 18:59

2021. július 24., szombat – 16:30
Friss ikon
Off

Törzs

„A furat kivitelezésének munkálatait a határ szlovák és magyar oldalán működő vállalatok nyerték. A szerződést már megkötöttük, a napokban pedig átadjuk nekik a területetˮ – olvasható a megye által lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatban. A fúrást a magyarországi Rotaqua és a szlovákiai Rhodes cégek végzik. A megye adatbázisában található adatok alapján csak egy ajánlat érkezett a kiírt pályázatra, a március elején meghirdetett versenypályázat szerint a munkálatok költsége 1 944 500 euróba kerülhet (adó nélkül).

„A nyilvános versenypályázat lebonyolítása azért is volt nehezebb a megszokottnál, mert az európai piacon mindössze néhány olyan vállalat működik, mely ilyen fúrással foglalkozik, illetve amely el tudja vállalni a munkát a megye által megszabott határidőn belül. Az egyeztetéseket mindezek mellett a világjárvány okozta fennakadások is nehezítették. Az viszont jó hír, hogy az elkerülhetetlen adminisztratív feladatokat elvégeztük, a versenypályázat sikeres lezárása után pedig ismét közelebb kerültünk a fúráshoz, mely egyebek mellett a Tizsite határában található forrás stabilitására és a víz hőmérsékletére is fényt derítˮ

– közölte Anna Terezková megyei szóvivő.

Mivel a Kassán és tágabb vonzáskörzetében élők évek óta egy megfelelő akvapark hiánya miatt panaszkodnak, a megyei hivatal abban bízik, hogy a furatnak köszönhetően a lakosok ezen kívánságát is teljesíthetik. A megyei önkormányzat éppen ezért még 2019-ben 2,3 millió eurót különített el a furat feltárására, de mivel közbeszólt a világjárvány, csak a közelmúltban került ismét terítékre a geotermikus furat terve. A megbízás teljesítésére a szerződés aláírásától összesen 180 napjuk van a nyertes pályázóknak. 

Az akvapark jövője mindenekelőtt a föld alól hamarosan feltörő víz hőmérsékletétől, kémiai összetételétől és nyomásától függ. 

Bevezető
Kassa |

A Kassa-vidéki járásban található településen fúrnák ki a Kassa megye által megrendelt geotermikus furatot, mely a tervek szerint egy Kassához közeli akvapark megvalósítását tenné lehetővé. A munkákat kivitelező szlovák– magyar cégek közel kétmillió eurós ajánlattal nyerték el a megye által kiírt versenypályázatot. 

Település / hely
Kassa

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment