Search by category:
Egyéb kategória

SOROZATDARÁLÓ: Aerobik és önutálat

SOROZATDARÁLÓ: Aerobik és önutálat
Mészáros Richárd
2021. 07. 24., szo – 21:54

2021. július 26., hétfő – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

A nyolcvanas évek az Egyesült Államokban egyrészt vadkapitalista fordulatot vett, és a Wall Street sokkal nagyobb hatással lett a gazdaságra, mint korábban, másrészt eluralkodott a tökéletes test kultusza, ami a férfiaknál a body building (nem csoda, hogy az évtized legnagyobb sztárjainak pont Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone számított), a nőknél pedig az aerobik elképesztő népszerűségéhez vezetett. Hollywood női sztárjai is örömmel vették ki a részüket az aerobik-őrületből, főképp Jane Fonda és Olivia Newton-John révén. Utóbbi popslágere, a Physical a maga aerobikos videóklipjével meghatározónak bizonyult, így nem csoda, hogy az Apple TV+ új sorozata is innen kölcsönözte a címét. A tízrészes sorozat főhőse Sheila Rubin, a gyötrődő feleség és édesanya, aki annak idején a szülei elleni lázadásból jött össze a hippi férjével, és miután a férfit elbocsátják az egyetemről, ahol tanárként dolgozott, egyre inkább gyötri a tudat, hogy egy lúzer kedvéért áldozta fel az életét. Sheila ráadásul – legyen bármennyire vékony – komoly önértékelési zavarokkal, önutálattal és étkezési problémákkal küzd: rendszeres programjai közé tartozik, hogy kibérel egy olcsó motelszobát, odahajt több zacskónyi junk food-dal, majd meztelenre vetkőzve az összeset felzabálja (ezt azért nem hívnám evésnek) az ágyon, hogy aztán a hazaautózás előtt kihányja a wc-ben. Az egyhangú életébe akkor érkezik egy kis fény, amikor a helyi plázában véletlenül belebotlik egy aerobik órába, és rögtön annyira beleszeret, hogy ebben képzeli el a jövőjét.

01

Leírás

    

A félórás epizódok központi alakja egyértelműen Sheila, a történéseket az ő narrációjával nézhetjük végig, így vele azonosulunk, ami elég merész húzás az alkotók részéről. Ezt a nőt ugyanis egy pillanatra sem próbálják meg szimpatikussá tenni. Nemcsak önmagát, hanem általában az embereket is utálja, a lánya inkább csak púp a hátán és a célja elérése érdekében bármikor gátlástalan hazudozásba kezd, és ha kell, még a lopás és a zsarolás is belefér az értékrendjébe. A Koszorúslányokból és A kémből is ismert Rose Byrne alakításában ez a kissé elviselhetetlen figura mégis elviselhetővé, sőt még kicsit szerethetővé is válik, nem kis részben annak köszönhetően, hogy ebben a sorozatban igazából senki sem szimpatikus, sőt mindenki piszkosul önző, és a többi ember csak arra jó nekik, hogy felhasználják őket a saját javukra. A Physical egyrészt az amerikai aerobik-kultusz kialakulásának vicces krónikája, másrészt társadalmi tabló egy olyan Amerikáról, ahol a hippi-korszak elmúlt, a szlogenjei paródiává váltak, az egykori hippik pedig megöregedve nehezen találják a helyüket Reagan fogyasztásra és a tőzsdére épülő új, konzervatívnak mondott Amerikájában. A politikai oldal direktben is megjelenik, ugyanis Sheila ex-hippi férje is elindul egy helyi választáson, így a Physical az aerobik mellett a korszak politikájába is betekintést enged. Vígjátéknak írják, de a Physical inkább egy okos szatíra arról, miket rejtegetünk a tökéletesség álcája mögött.

Bevezető

A Physical egy csodálatos időutazás Ronald Reagan Amerikájába, ahol még éppen csak kezdett kialakulni a tökéletes test kultusza.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tóth Csaba

Read More

Post Comment