Search by category:
Egyéb kategória

Full kretén

Full kretén
Hegedűs Norbert
2021. 07. 27., k – 07:39

2021. július 27., kedd – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

A tüntetést közvetítő élő videókat nézve leginkább szánalmat érezhettünk. Főleg a rendőrök iránt, akiknek a harmincfokos hőségben állva mozdulatlanul kellett tűrniük, hogy órákon át ócsárolják és tojással dobálják őket.

De szánhattuk a tüntetőket is, akik szabadságharcosnak hiszik magukat, holott csak bábként szolgálnak a szélsőségesek politikai játszmáiban. Elképesztő a harag és a gyűlölet, ami ebből a tömegből áradt, erről elhiszem, hogy őszinte. De abban is biztos vagyok, hogy ez a harag és frusztráció teljesen máshonnan ered, ez a kis tüntetés csak alkalmat adott a levezetésére. És persze ha nem egy teljesen inkompetens kormány vezetné az országot, talán el sem jutunk idáig.

A megmozdulás ikonikus pillanata volt a smeres Ľuboš Blaha és Marian Kotleba találkozása. Az aranyifjú wannabe újkommunista, akinek soha semmiért nem kellett megküzdenie és a zöldinges szélsőjobbos vezető, aki évek óta élősködik az emberek gyűlöletén. Mindkettőjükről – tulajdonképpen az egész tüntetésről – elmondható, hogy nincs bennük semmi pozitív: támadás, mocskolódás, gyűlölködés mozgatja őket. Blaha a kommunizmus iránti nosztalgiának köszönheti a pozícióját, és hogy olyan mélyre fúrta magát Robert Fico alfelébe, hogy onnan műtétileg sem nagyon lehetne eltávolítani. Kotlebát ismerjük, Besztercebánya megyei regnálása során már megmutatta, hogy hatalomra kerülve nem változtatna semmin, csak a családjának osztogatna pozíciókat. Mindketten előszeretettel terjesztenek hoaxokat és féligazságokat a közösségi oldalakon, mindig az aktuális széliránynak megfelelően, és semmi máshoz nem értenek, mint hogy felkorbácsolják az emberek haragját, és meglovagolják azt.

Erős pillanat volt az is, mikor Peter Pellegrini kivonult a tüntetők közé haverkodni, de kifütyülték őt. A Hlas vezetője elszámította magát: azt hitte, hogy a vakcinák kapcsán tett eddigi, ambivalens kijelentései miatt beveszik őt a falkába, de nagyot tévedett. A parlament előtt a vakcinatagadók B-közepe tüntetett, itt fullba kell nyomni a kretént. A vakcina terror, a szájmaszk elnyomás, a vírus kitaláció. Aki ettől eltér, az gyorsan ellenséggé válik: a forradalom felfalja a saját gyermekeit. Nincs középút, nincsenek árnyalatok, nincs értelem. Tökéletes közeg Blaha és Kotleba számára.

A tüntetés során történt azért néhány ijesztő dolog is. A Markíza stábjának menekülnie kellett a parlament elől, mert majdnem megverték őket. Azért voltak ott, hogy végezzék a munkájukat és tájékoztassák a nyilvánosságot az eseményekről, de ez néhány tüntetőnek nagyon nem tetszett. Ide vezet az újságírók folyamatos dehumanizálása. Nem történt lincselés, de csak azért, mert a stáb elhagyta a helyszínt.

Egy szabadságharcos nem így viselkedik: ő örült volna, hogy nyilatkozhat, hogy az üzenete minél több emberhez eljut.

A másik ijesztő dolog a kormány reakciója volt, mely ijedt birkaként hajolt meg a pár száz hőbörgő előtt. A képviselők azért kapnak többezres fizetést, hogy az országot a lehető legjobban vezessék. Ezt nem kell vakon tenniük, szakértők hada áll rendelkezésükre. Ebben az esetben a szakértők homlokegyenest mást állítanak, mint a tüntetők, de néhány populista pénteken becsinált a pár százas tömegtől.
Talán a tudósoknak is ki kéne vonulniuk a parlament elé transzparensekkel és megafonokkal cirkuszolni, talán akkor a politikusok is meghallgatják őket. Csakhogy ők nem érnek rá az ilyesmire, mert értünk dolgoznak.

Bevezető

A pénteki parlament előtti tüntetésben nem az volt az igazán ijesztő, hogy néhányan majdnem bejutottak az épületbe, hanem hogy a kormány egy része milyen könnyen megriadt néhány hangosan ordibáló konspirátortól.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Hegedűs Norbert

Read More

Post Comment