Search by category:
Egyéb kategória

Egészségügyi tárca: Itt a harmadik hullám

Egészségügyi tárca: Itt a harmadik hullám
Nagy Roland
2021. 07. 28., sze – 16:37

2021. július 29., csütörtök – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az utóbbi napokban ismét megugrott az újonnan azonosított betegek száma. Kedden 82 új beteget találtak a PCR-tesztek, 15 új beteget pedig az antigéntesztek segítségével.

 

Ennek fényében nem meglepő, hogy a fertőzöttek számának heti átlaga hosszú idő után ismét nőtt: az előző héten még 38 volt, most pedig már 42.

Emellett a reprodukciós szám is kedvezőtlenül alakul, az előző héten még 1,1 volt az értéke, most viszont már 1,1 és 1,2 között mozog. Pavelka megjegyezte, a reprodukciós szám három egymást követő héten 1 fölött volt, ami a kritikus határnak tekinthető.

„Nyíltan kijelenthetjük, hogy Szlovákiában már elkezdődött a járvány harmadik hulláma. Erre már a delta variáns lesz jellemző, amelyet először Indiában azonosítottak, és amely fertőzőbb, mint a korábbi mutációk”

– mondta Pavelka. Hozzátette, a delta variáns leginkább az oltatlanokra jelent nagy veszélyt.

Ezzel kapcsolatban az egészségügyi minisztérium rámutatott, hogy az utóbbi 2 hétben azonosított fertőzöttek 76 százaléka nem volt beoltva, vagyis az újabb hullám minden bizonnyal a nem beoltott személyek járványa lesz.

A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a két dózissal beoltottaknál a delta variáns is enyhe lefolyású, vagyis ők szinte biztosan nem kerülnek kórházba. Az egyetlen mutató, amely még pozitív tendenciát mutat, az éppen a kórházban kezelt személyek száma: az előző héthez képest öttel kevesebb személyt tartanak bent.

A növekvő esetszám a regionális járványtérképen egyelőre nem látszik meg, a járások besorolása a jövő héten sem változik. Ez azt jelenti, hogy az összes régió a zöld fázisban marad, ami a legenyhébb járványügyi óvintézkedésekkel jár. 

tab

Bevezető
Pozsony |

A legfrissebb járványügyi adatok alapján ki lehet jelenteni, hogy Szlovákiába megérkezett a koronavírus-járvány harmadik hulláma – mondta szerdán Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) járványügyi szakértője.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment