Search by category:
Egyéb kategória

A külföldi árurendelés aktuális buktatói

A külföldi árurendelés aktuális buktatói
Molnár Iván
2021. 07. 29., cs – 17:12

2021. július 30., péntek – 09:47
Friss ikon
Off

Törzs

A 22 euró alatti külföldi árurendelések korábban nem voltak áfakötelesek, július elsejétől azonban megszűnt ez az értékhatár, vagyis a behozott áruért már az értékétől függetlenül ki kell fizetni az áfát. A 150 euró alatti küldeményért ugyan továbbra sem kell vámot fizetni, a nem uniós tagországokból árut rendelőknek azonban az összes árut el kell vámoltatniuk, beleértve az elektronikus vámnyilatkozat benyújtását is. Hogy segítsen az árut rendelőknek, a központi adó- és vámhivatal beindította a www.tecm.financnasprava.sk honlapot, amelyen keresztül a 150 eurónál olcsóbb küldeményeket egyszerűbben lehet elvámolni.

Sok a bizonytalanság

„Az árut rendelők fokozatosan kezdenek hozzászokni az új szabályokhoz, azonban továbbra is rengetegen fordulnak hozzánk a kérdéseikkel. A legtöbben a csomagszállítással foglalkozó társaságok díjszabására panaszkodnak, sok a kérdés azonban az áfafizetéssel és a portálunk használatával kapcsolatban is” – mondta el lapunknak Martina Rybanská, a központi adó- és vámhivatal szóvivője. A fent jelzett egyszerűsített vámszabályokat e hét elejéig csaknem 157 ezerszer vették igénybe. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megkönnyítsük az árut rendelők helyzetét. Az egyszerűsített ügyintézést lehetővé tevő honlapunkon részletes útmutatót és oktatóvideókat is közzétettünk, akiknek pedig ez sem elég, azoknak az adóhivatalok telefonos ügyfélközpontjának az alkalmazottai is segíthetnek” – tette hozzá Rybanská.

Magas díjszabás

Sokan panaszkodnak a csomagszállító cégek által felszámolt díjakra is, amelyek a kisebb értékű rendelésekért fizetett összeget alaposan megemelik. „Az adóhatóságnak semmilyen ráhatása nincs a csomagszállító társaságok díjszabására, beleértve ebbe a Szlovák Postát is. Ha az árut rendelők nem szeretnék, hogy az elvámolást a posta végezze el helyettük, felszámolva nekik az ezért járó díjat, akkor erről 48 órával a küldemény érkezése előtt tájékoztatnia kellene a postát az erre szolgáló űrlapon keresztül” – mondta Rybanská. Szerinte az árut rendelőknek már a rendelés előtt meg kellene ismerkedniük a szállítással kapcsolatos összes feltétellel, elkerülve a későbbi csalódást. Nem árt az óvatosság Rybanská szerint azonban az áfafizetés esetében sem, könnyen megtörténhet ugyanis, hogy ugyanazért az áruért kétszer is kifizetjük az áfát. „Nem győzzük hangsúlyozni azt is, hogy a vámnyilatkozatot csak azt követően lehet benyújtani, ha az alacsony értékű küldemény már megérkezett Szlovákia területére” – figyelmeztet Rybanská.

Bevezető
Pozsony |

Július elsejétől a nem uniós tagországokból árut rendelőknek az összes árut el kell vámoltatniuk. Az elmúlt hetek tapasztalatait figyelembe véve a központi adó- és vámhivatal közzétette az ezzel kapcsolatban elkövetett leggyakoribb hibák listáját. Mire kellene odafigyelnünk a rendelésnél?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment