Search by category:
Egyéb kategória

Úgy tűnik, hogy a rendőrháború már az ügyészségre is átterjedt

Úgy tűnik, hogy a rendőrháború már az ügyészségre is átterjedt
Demecs Péter
2021. 07. 30., p – 18:20

2021. július 31., szombat – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

A közmédia csütörtökön arról számolt be, hogy a legfőbb ügyész fegyelmi eljárást indított Lipšic ellen, de később kiderült, Žilinka még nem indított ilyen folyamatot. Ezzel együtt is a legfőbb ügyész élesen bírálta a speciális ügyészt. Žilinka szerint Lipšic egy bizonyos folyamatban lévő ügyben spekulációkba bocsátkozott. „A speciális ügyész elfelejtette, hogy már nem ügyvéd, hanem ügyész, mégpedig speciális ügyész” – írta a közösségi oldalán Žilinka Lipšicről. Az utóbbi korábban valóban ügyvédként dolgozott, sok a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) által indított, nagy sajtófigyelmet kapott ügybe kapcsolódott be. Ennek előtte pedig politikusként tevékenykedett, a KDH színeiben igazságügyi, majd belügyminiszter volt. A főügyész szerint Lipšic megsértette az ügyészekre vonatkozó tartózkodás elvét, sajtóinformációk szerint Žilinka a jövő héten dönt arról, fegyelmi eljárást indít-e ellene.

Lipšic védekezik

A speciális ügyész az aktuality.sk-nak adott interjúban elmondta, csak Žilinka közösségi oldaláról értesült a főügyész kifogásai felől. Lipšic azzal indokolta a kérdéses folyamatban lévő ügy nyilvános kommentálását, hogy a büntetőeljárásról a nyilvánosságban olyan információk keringenek, amelyek az eseményeket bizonyos politikusok, valamint a biztonsági szervek és az igazságszolgáltatás bizonyos magas rangú képviselői érdekeinek megfelelően állítják be. „Ha nem mondjuk el az üggyel kapcsolatos álláspontunkat és nem támasztjuk alá igazolható bizonyítékokkal, akkor a nyilvánosságban egy olyan narratíva fog elterjedni, hogy ez az egész eljárás áttekinthetetlen, nem látható tisztán, mi a fekete és mi a fehér, esetleg manipulációk történtek, vagy a tanúkkal műveltek valamit, illetve, hogy a rendőrségen belüli háborúról van szó” – magyarázta a lépését Lipšic. A speciális ügyész szerint az általuk folytatott büntetőeljárások hiteltelenítése az olyan oligarcháknak áll az érdekében, mint Jaroslav Haščák, a Penta befektetési csoport vezetője, vagy a szintén Smer-közeli Jozef Brhel.

Az ügy

A konkrét ügy, amelyet Lipšic kommentált, rendkívül szövevényes, és lényegében azzal indult, hogy a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya még júniusban razziát tartott egy rendőri egység, mégpedig a legnagyobb korrupciós ügyeket vizsgáló NAKA székhelyén. A belső ellenőrzés folyamatban lévő büntetőügyek aktáit foglalta le. A sajtó ekkor kezdett a rendőrségen belüli háborúról írni, a lefoglalt iratok ugyanis a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű ügy aktái voltak, amely a bűnüldöző szerveken belüli magas szintekig nyúló korrupció feltárásáról szólnak. Lipšic a szóban forgó közleményében azt írja, a belső ellenőrzés vádjai és akciója a 
NAKA egy volt tagjának, egy bizonyos Ján Kaľavskýnak a vallomására épül, amely azonban valótlanságokat tartalmaz. A belső ellenőrzés gyanúja szerint a nagy sajtófigyelem által kísért ügyekben a rendőrség befolyásolhatta a tanúkat, hogy terhelő vallomásokat tegyenek bizonyos személyekre.

Bevezető
Pozsony |

A legfőbb ügyész, Maroš Žilinka Daniel Lipšic speciális ügyészt bírálta, mert egy folyamatban lévő ügyről nyilatkozott. Lipšic azzal védekezik, meg kellett szólalnia, hogy a nyilvánosságra került dezinformációkat cáfolja.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment