Search by category:
Egyéb kategória

Egek ura

Egek ura
Hegedűs Norbert
2021. 07. 31., szo – 08:27

2021. július 31., szombat – 12:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az ok: az olasz légi irányítók úgy gondolták, a helyi kormány nem vette eléggé figyelembe a véleményüket, amit a tervezett légügyi reformhoz küldtek. A magyar légi irányítók is a munkabeszüntetéshez folyamodtak volna, béremelésért, ám Orbán Viktor egy rendelettel megtiltotta a sztrájkot. Vagyis nemcsak az utazási szezon kezdődött el, de megnőtt a sztrájkok veszélye is a légi közlekedésben.

Egy demokratikus országban fontos a munkavállalók védelme, és az, hogy érdekérvényesítésükhöz a munkabeszüntetéshez is folyamodhassanak. Ez igaz a békeidőkre, ám most nem ilyen időket élünk. Sőt. A légi közlekedés a legnagyobb károkat szenvedte el a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt, a legtöbb légitársaság, szakmai szervezet – a légi irányítók is – nagyon sok állami támogatást kaptak, hogy túléljék a válságot. Most az elsődleges cél, hogy mielőbb talpra álljon az ágazat, hogy újra megteljenek a gépek utasokkal. De ehhez türelemre, kitartásra van szükség – mind az utasok, mind a légitársaságok, mind az ágazatban dolgozók részéről. Hiszen a turisták utazás iránti bizalmát vissza kell szerezni, és ez biztosan nem sikerül, ha bármikor törölhetik a járatot, külföldön hagyva az utasokat, csak azért, mert egyegy szakszervezet úgy gondolja, most jött el az érdekérvényesítés ideje. Teszik ezt főszezonban, amivel nagyon sok utas nyaralását keserítik meg. Most talán más eszközökhöz kellene folyamodniuk.

Ahogy már „megszokhattuk”, a légitársaságok, azon belül a fapadosok ilyen helyzetben magukra hagyják az utasokat, mondván, rendkívüli körülmény, nem tehetnek róla. A Ryanair például a hétfői járatot törölte, majd az utasoknak pénteki átfoglalást biztosított. Hasonlóan járt el a Wizz Air is, egygépnyi utast hagyott Rómában. A légitársaságok levélben értesítették az utasokat, de igazi megoldást, segítséget nem kínáltak (átfoglalás péntekre, vagy a pénz visszafizetése szerepelt a lehetőségek között). Az utasokat magukra hagyták, oldják meg a hazatérést. Némi szervezést igényelt volna, hogy másnap pótjáratot küldjenek az utasokért.

A nyári szezonban kezd éledezni a turizmus, a légi közlekedés. Ez jó hír a majdnem másfél éves kényszerszünet után. Az ágazatban dolgozóknak, a légitársaságoknak most nagyobb megértést kellene tanúsítaniuk, ügyfélbarátabb megoldásokkal kellene elérni, hogy visszatérjen az utasok bizalma. És a sztrájkok, az utasok tömegeinek külföldön hagyása nem tartozik ezek közé. Hogy az utasok ne legyenek sem áldozatok, sem kiszolgáltatottak azért, amihez gyakorlatilag semmi közük. Hogy az utazás, nyaralás újra élmény és örömforrás legyen. Ha már a hosszú bezártság után újra útra kelhetünk.

Bevezető

Több mint száz járatot kellett törölni hétfőn, ez sok tízezer – köztük sok szlovákiai – ember életét keserítette meg.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment