Search by category:
Egyéb kategória

Újabb tüntetések kezdődtek Párizsban a Covid-igazolás ellen

Újabb tüntetések kezdődtek Párizsban a Covid-igazolás ellen
Hegedűs Norbert
2021. 07. 31., szo – 18:56

2021. július 31., szombat – 19:30
Friss ikon
Off

Törzs

A helyszínen tartózkodó hírügynökségi tudósító szerint mintegy háromezer rendőr állomásozik a főváros utcáin. A legnagyobb tömeg várhatóan a Champs-Élysée-re akar majd beözönleni, ezért a sugárúton végig rendőrök posztolnak.

Ez már a harmadik egymást követő szombat tüntetésekkel az igazolvány ellen. Az elmúlt két szombaton a tüntetések során erőszakos cselekmények történtek, rendőrségi források az erőszakot ezúttal sem zárják ki.

A francia parlament által a közelmúltban elfogadott törvény értelmében augusztus 9-től a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon, a kórházakban, a vásárokban. A kulturális intézményekben (mozik, színházak, múzeumok) kormányrendelettel már két héttel ezelőtt érvénybe lépett az intézkedés, a bevásárlóközpontokra viszont ezután sem fog vonatkozni. Az intézkedés bevezetését eredetileg augusztus 1-jétől tervezték, de elhalasztották.

Jóllehet az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről konszenzus alakult ki a társadalomban, a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum használatának kiterjesztése a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre, valamint a kiróható súlyos büntetések heves vitát váltottak ki. Felmérések szerint a társadalom nagyobb része az igazolvány és a súlyos büntetések intézményét is támogatja, de a nem elhanyagolható kisebbség hevesen ellenzi.

Párizs belvárosában egy héttel ezelőtt a rendőröknek könnygázt és vízágyúkat kellett bevetniük a tüntetők ellen, mert közülük többen kövekkel és palackokkal dobálták őket.

Bevezető

Újabb tüntetések kezdődtek Párizsban szombat délután a közeljövőben bevezetendő Covid-igazolás ellen – jelentette az AP hírügynökség. Az AP szerint várható, hogy hasonló demonstrációkat tartanak más városokban is.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment