Search by category:
Egyéb kategória

A petkesi tornádó F2-es erősségű volt

A petkesi tornádó F2-es erősségű volt
Hegedűs Norbert
2021. 08. 06., p – 11:26

2021. augusztus 6., péntek – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

Csütörtökön (augusztus 5.) nem csupán Szlovákiában fordult elő tornádó. Lengyelország délkeleti részére kettő is lecsapott. „Ezen a napon hidegfront hullámzott a Kárpát-medencében, melynek keretében sekély ciklon haladt át Magyarországról Szlovákián keresztül Lengyelországba. Közvetlenül az országon való áthaladása előtt záporok alakultak ki a Szalánci-hegység térségében, ezek egyikéhez társult a petkesi tornádó” – fejtette ki Miroslav Šinger meteorológus. Kiemelte, hogy a térségben csak záporok alakultak ki, villámlást nem jegyeztek fel. Ez az eset tehát arra utal, hogy a tornádó nem feltétlenül társul viharral.

Idén április 22-én is feljegyeztek egy tornádót a Kassa-vidéki járásbeli Lapispatak (Ploské) községben. A meteorológusok szerint a petkesi erősebb volt, súlyosabb károkat okozott.

Tornádó csapott le Szlovákiában (VIDEÓ+GALÉRIA)

Petkes |

A tornádó több házat is megrongált.

Bevezető

A varannói járásbeli Petkes (Petkovce) községre csütörtök este lecsapó tornádó sebessége nagyjából 200 km/óra volt, ami a nemzetközi skála szerint F2-es erősségűnek felel meg. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a weboldalán. A szakértők szerint a tornádó erősségének pontosabb meghatározásához részletes kárfelmérésre van szükség.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment