Search by category:
Egyéb kategória

Výbohot súlyos korrupcióval gyanúsítják

Výbohot súlyos korrupcióval gyanúsítják
Hegedűs Norbert
2021. 08. 06., p – 09:40

2021. augusztus 6., péntek – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

Výboh, akit Robert Fico mindig is közeli barátjaként tartott számon, több tanúvallomás szerint számos korrupciós ügyben vállalta a közvetítő szerepét. Egyebek mellett azzal gyanúsítják, hogy ő intézte el és vette át egy kartondobozban a Hlas elnökének, Peter Pellegrininek kifizetett kenőpénzt. 150 ezer euróról volt szó, amit 500 eurós bankókban tettek a dobozba. Mindezt azért, hogy Pellegrini, aki akkoriban a pénzügyminisztérium államtitkára volt, előnyben részesítsen egy céget az elektronikus pénztárgépekre kiírt tender során. A pénzügyőrség volt igazgatója, František Imrecze és Michal Suchoba vállalkozó vallottak Výboh ellen. Állítják, a Smer mecénása a Carlton szállóban közölte velük egy közös találkozón, hogy jó lenne, ha az államtitkár urat bizonyos összeggel tudnák támogatni. Az összegről a tanúk szerint Výboh nem volt hajlandó alkudozni, kész tényként kezelte, hogy Pellegrini megkapja a 150 ezer eurót. A három érintett az összeg átadása után néhány nappal ismét találkozott. Ekkor közölte Výboh, hogy „Pelle köszöni”. A Hlas elnöke ezeket a vádakat elutasítja, és tagadja, hogy valaha is kenőpénzt vett volna át.

Výboh, aki jelenleg külföldön tartózkodik, még szerda este reagált a világhálón az ügyre. Az ellene felsorakoztatott vádakat abszurdnak nevezte. Megígérte, hogy együttműködik a hatóságokkal, de azt már nem árulta el, hogy hajlandó-e visszatérni Szlovákiába úgy, mint egy másik oligarcha, Jozef Brhel, aki a Kanári-szigetekről tért vissza az ellene korrupciós ügyben kezdeményezett bűnvádi eljárás miatt.

A Denník N lap szerint Výboh ellen rendkívül súlyos korrupció gyanújával indítottak eljárást a hatóságok, ha bűnössége beigazolódna, akkor akár 15 évi szabadságvesztést is kaphatna.

A Vámszedő 3 fedőnevű akció keretében a héten ugyancsak korrupció miatt letartóztatták a pénzügyminisztérium volt államtitkárát, Radko Kurucot, illetve a pénzügyőrség volt igazgatóját, Lenka Wittenbergerovát. Ez utóbbi Daniel Lipšic speciális ügyész szerint azonnal beismerő vallomást tett, Kuruc a vádakat tagadja.

(dp, Denník N) 

Bevezető

Egy nappal azután, hogy meggyanúsították a Smer mecénásának tartott Miroslav Výbohot, kiderült, milyen bűntettért kell felelnie.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment