Search by category:
Egyéb kategória

Szívizomgyulladás – nem csak a vírus okozhatja…

Szívizomgyulladás – nem csak a vírus okozhatja…
Hegedűs Norbert
2021. 08. 09., h – 10:10

2021. augusztus 9., hétfő – 18:30
Friss ikon
Off

Törzs

Péter azt gondolta, hogy vírusos betegségben szenved, pedig szívizomgyulladása volt. „Nálam a kiváltó ok a reuma volt, de mivel mostanában állandóan a Covid-19 elleni védőoltással hozzák összefüggésbe, kérem, írják meg, hogy az emberek erre is gondoljanak” – írta. A szívizomgyulladás – myocarditis – valóban veszélyes betegség. Van, aki következmények nélkül vészeli át, de van olyan is, akinek az életét veszélyezteti. Sérül a szívizom, ami utána már nem tud rendesen dolgozni. Az okot nem mindig sikerül kideríteni, és nemegyszer más szívbetegség kizárásának útján diagnosztizálják. Természetesen a szokásos vírusos betegség is kiválthatja. „Leggyakoribb oka a vírus, ami a légutak és az emésztőcsatorna nyálkahártyáján kívül a szívizomzatot is megtámadhatja. A bőr és a torok bakteriális fertőzése ritkábban váltja ki” – mondta dr. Ingrid Porubčinová kardiológus.

Veszélyes lehet például egy ártatlan erdei séta is. A kullancsok elszaporodásával gyakran jelentkeznek különféle gyulladások. „A szívizomgyulladás hasonló tüneteket mutathat, mint a daganatos betegeknél alkalmazott sugárkezelés után jelentkező fáradtság, gyengeség, légszomj, duzzanat. A reumásoknak is óvatosnak kell lenniük” – tette hozzá a szakember.

Figyelmeztető jelek

A szívizomgyulladásnak gyakran olyan tünetei vannak, mint a vírusos betegségnek. Fáradtság, rosszullét, hőemelkedés, izom- és ízületi, néha pedig mellkasi fájdalom is jelentkezik. Oda kell figyelni minden jelre, ami azt sejteti, hogy a szív nem működik normálisan – lépcsőzés, beszéd közben levegő után kapkodás, heves szívdobogás, magas pulzusszám nyugalomban, rosszullét, gyengeség. „A vér felgyülemlik az alsó végtagok ereiben, sok betegnek megdagad a lába” – egészítette ki a doktornő.
 

Mi az?

A szívizomgyulladás gyulladásos betegség, aminek leggyakoribb oka valamilyen vírus. A szív legyengül, ami szívelégtelenséghez is vezethet. Az esetek többségében gyógyulás után a szívizom ugyanúgy működik, mint a betegség előtt.

Mikor mutatkozik meg?

• köhögéskor • hőemelkedéskor • ízületi fájdalomkor • fáradtságkor

A szív gyengeségét jelzi

• köhögéskor mellkasi fájdalom • szívritmuszavar • nehézlégzés, főleg megterheléskor • az alsó végtagok dagadása

Védőoltás után

Ahogyan nő a beoltottak száma, egyre hosszabb azoknak a betegségeknek a listája, amelyek összefüggésbe hozhatók a vakcinával. Egyik közülük a szívizomgyulladás. Izraelben 2020 decembere óta ez év májusáig 275 esetet regisztráltak az 5 millió, Pfizer/BioNTech-vakcinával beoltott közül. Főleg 16–30 éves fiatal férfiakról volt szó, akiknél enyhe lefolyású volt a fertőzés. Hasonló adatokat hozott nyilvánosságra az USA: itt 300, könnyű lefolyású szívizomgyulladást regisztráltak. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 164 ilyen esetről tud. Őket a Pfizer és BioNTech, valamint a Moderna társaság vakcinájával oltották be.

Legfontosabb a nyugalom

Ha felmerül a szívizomgyulladás gyanúja, az orvos vérvételt, EKG-t, ultrahangos kivizsgálást és néhány esetben mágneses rezonanciás kivizsgálást rendel el. „A vértesztek alapján meghatározhatjuk a szívizom károsodását jelző anyagok szintjét.
A mágneses rezonancia kimutatja a szívizom duzzanatát és gyulladás okozta változását” – mondta a kardiológus. Amikor az orvos felállítja a diagnózist, a nyugalom a legfontosabb. A kezelés alapja a hőemelkedés megszüntetése. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek a betegség kezdeti szakaszában nem ajánlottak. „A szívizom védelmére az orvos olyan gyógyszert ír fel, amely lassítja a szív működését, és megakadályozza a szív struktúrájának megváltozását, megvastagodását és megnagyobbodását, mindig figyelembe véve a vérnyomást és a pulzust.” Gyakran vízhajtót is kell a betegnek szednie, mert ez csökkenti a folyadék mennyiségét, amit a szívnek meg kell mozgatnia. „A szívritmuszavarok és vérrögképződés ellen speciális gyógyszert ír fel az orvos” – mondta a doktornő. A reuma okozta szívizomgyulladást kortikoidokkal kezelik. A gyógyult betegnek legalább fél évig vis?sza kell fognia a tempót, kerülnie kell a testi megterhelést, az alkoholt, a dohányzást. Természetesen szükséges a rendszeres kardiológiai ellenőrzés.

Súlyos betegség

„A kezelés nem egész életen át tart, mert a szívizom az esetek többségében teljesen felépül, következmények nélkül, de a diagnózist nem szabad lebecsülni. Ha nem ismerik fel időben a szívizomgyulladást, szívnagyobbodás alakulhat ki és romlik a szív pumpa szerepe, csökken a teljesítménye. Az agy rossz vérellátása zavarodottsággal mutatkozik meg, a vese kevés vért és tápanyagot kap” – tette hozzá. A gyulladás a szív nagyobb részét érintheti, ami szívelégtelenséggel vagy szívritmuszavarral jelentkezik. Mivel a szív nem működik tökéletesen, vérrögök képződhetnek a szívüregben, ami leszakadhat és lezárhatja az agyba vagy a szívbe vezető eret, így agyi vagy szívinfarktus alakulhat ki” – figyelmeztetett a kardiológus.

A megelőzés mindenek felett

Bár sokszor nem világos, milyen körülmények között alakul ki szívizomgyulladás, a vírusos betegség elkerülése mindig ajánlott. Ha mégis megbetegszik, igyekezzen meggyógyulni. Megelőzést jelent az influenza vagy a kullancs elleni védőoltás. Ha gyanús tüneteket tapasztal, ne habozzon, menjen orvoshoz.

Anna Balážková, Zdravie

Bevezető

A Covid-19 elleni oltás révén gyakran esik szó a szívizomgyulladásról, pedig ezt a betegséget akkor is bárki megkaphatja, ha az erdőben sétál. Mire is kell valójában vigyázni?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment