Search by category:
Egyéb kategória

Kellemetlen meglepetés az üzeletekben: egyre drágábbak az élelmiszerek

Kellemetlen meglepetés az üzeletekben: egyre drágábbak az élelmiszerek
Balaskó Réka
2021. 08. 12., cs – 14:24

2021. augusztus 12., csütörtök – 15:45
Friss ikon
Off

Törzs

Egy évvel ezelőtt tíz tojásért átlagosan 1,50 eurót fizettünk, azonban ez az ár mostanra öt centtel emelkedett. A kenyér ára is növekszik, jelenleg négy centtel több a tavalyihoz képest. A gazdasági elemzők szerint a közeljövőben újabb áremelkedésre számíthatunk, ez pedig annak tudható be, hogy tavaly rosszabb volt a termés, például Európában a megtermelt búza mennyisége az előző évhez képest 17,2 millió tonnával csökkent – írja a pluska.sk.

Az olaj ára is egy kilenc éves csúcshoz érkezett, ezért egy kocka vaj is sokkal többe kerül. „A következő hetekben a növényi olaj árának növekedésével számolhatunk, mivel világpiaci ára 2012 áprilisa óta a legmagasabbra emelkedett…” – mondta Lenka Buchláková, a FinGo.sk gazdasági elemzője. Buchláková hozzátette, hogy az olaj árának emelkedése a világ legnagyobb exportőreinek alacsony nyersanyagkészletével kapcsolatos.

A drágulás azonban nemcsak az élelmiszereket érinti. Az építőanyagok ára is drasztikusan emelkedett. „Ez a probléma már megkapta a »nyersanyagválság jelzőt«. A globális nyersanyaghiány a Covid-19 járvány miatt következett be. És több mint egy éve befolyásolja a termelést és az ellátást.” – mondta Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője. 

(br, pluska.sk)

Bevezető

Sokan észrevehették már, hogy egyre több pénzt hagynak az üzletekben. Ez pedig azért van, mivel az árak rohamosan növekednek, még az alap élelmiszerek is egyre drágábbak. A szakértők szerint ez a közeljövőben nem is fog változni. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment