Search by category:
Egyéb kategória

Kukan: A Vatikán nem ért egyet Magyarországgal, Szlovákia nyer a pápalátogatással

Kukan: A Vatikán nem ért egyet Magyarországgal, Szlovákia nyer a pápalátogatással
Hegedűs Norbert
2021. 08. 12., cs – 12:46

2021. augusztus 12., csütörtök – 14:16
Friss ikon
Off

Törzs

Míg Magyarországon csak néhány órát tölt a pápa, Szlovákiában három napot. Kukan szerint a látogatása nagyobb politikai súlyt kölcsönözhet Szlovákiának, és tiszteletet, erkölcsi elismerést eredményez a világban, főleg a keresztény közösségekben. Szerinte a szlovák diplomáciának és Zuzana Čaputová államfőnek meghatározó szerepe volt a pápa meggyőzésében, hogy felkeresse Szlovákiát.

Kukan elmondta, bármilyen téma felmerülhet a pápával folytatott beszélgetéseken. „Nincsenek olyan témakörök, amelyek említése ki lenne zárva, az ország hivatalos képviselőinek alaposan fel kellene készülniük a Szentatyával való találkozásra” – mondta a volt külügyminiszter.

 „A pápa hatalmas erkölcsi tekintély az egész világon. Az összes külföldi útját figyelemmel követi a világ, a legcsekélyebb faux paus is megengedhetetlen, az egész világ látná és ez dehonesztálna minket. Itt is érvényes, hogy a protokoll szigorúan politikai kérdés. Másrészt a pápalátogatás problémamentes lebonyolítását is látni fogja a világ, és tisztelet vívhatunk ki vele. Meg kell jegyezni azt is, hogy a Vatikán minden szempontból rendkívül szervezett állam és ugyanezt várja el tőlünk” – foglalta össze Kukan.

Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik Szlovákiába, Pozsonyba, Eperjesre, Kassára és Sasvárra is ellátogat.

Bevezető

Ferenc pápa szeptemberi útjainak vatikáni megszervezése világos politikai üzenet a nemzetközi köröknek, egyúttal nagy politikai súlya van – véli Eduard Kukan volt szlovák külügyminiszter. Hozzátette, a pápa programja azt támasztja alá, hogy a Vatikán nem ért egyet Magyarország külpolitikai irányvonalával és lépéseivel, ugyanakkor az itteni látogatása siker a szlovák külpolitika számára – jelentette ki a TASR-nek Kukan, aki II. János Pál pápa szlovákiai látogatása idején vezette a külügyi tárcát.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment