Search by category:
Egyéb kategória

Letartóztatták Fehéroroszország volt szlovákiai nagykövetét, Heger a szabadon engedésére szólította fel Lukasenkát

Letartóztatták Fehéroroszország volt szlovákiai nagykövetét, Heger a szabadon engedésére szólította fel Lukasenkát
Hegedűs Norbert
2021. 08. 13., p – 07:38

2021. augusztus 13., péntek – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Leščeňa volt az első a külképviseletek vezetői közül, aki 2020 augusztusában nyilvánosan szolidaritást vállalt a belarusz elnök rezsimje ellen tüntetőkkel.

„Az, hogy csaknem pontosan egy évvel a lemondása után őrizetbe vették Igor Leščeňát, Fehéroroszország volt szlovákiai nagykövetét, újabb bizonyíték arra, milyen könyörtelen a rezsim a saját állampolgáraival szemben” – olvasható a kormányhivatal állásfoglalásában.

Heger Lukasenka rezsimjét antidemokratikusnak, illegitimnek és erőszakosnak tartja. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a manipulált elnökválasztásra, az erre reagáló tüntetésekre, az erőszak fokozódására, valamint az ellenzéki újságírók, polgári aktivisták és az elnöktől eltérő álláspontot képviselő emberek bebörtönzésére. Rámutatott továbbá, hogy a belarusz elnök a harmadik országokból érkező illegális bevándorlókkal fenyegetőzik, így zsarolva a bírálóit.

„Szlovákia uniós partnereivel együtt továbbra is nyomást fog gyakorolni annak érdekében, hogy Fehéroroszország állampolgárai biztonságos, demokratikus és szabad országban élhessenek” – szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve: a kormány kész támogatni az újabb szankciókat.

Kollár elfogadhatatlannak tartja, hogy a nézeteik miatt üldözzenek diplomatákat

A politikus Igor Alexandrovič Leščeňa, Fehéroroszország volt szlovákiai nagykövetének letartóztatására reagált. Leščeňa volt az első a külképviseletek vezetői közül, aki 2020 augusztusában nyilvánosan támogatta az Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök rezsimje elleni tüntetéseket.

Leščeňát, aki egy ellenzéki platform tagja, több társával együtt tartóztatták le. Jelenleg is őrizetben van. 2020. augusztus 18-án mondott le a nagyköveti tisztségéről, Lukasenka hivatalosan augusztus 24-én hívta vissza őt a hivatalából.

Bevezető

Eduard Heger (OĽANO) szlovák kormányfő ismételten felszólította Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy engedje szabadon a politikai foglyokat, beleértve Igor Alexandrovič Leščeňát, Fehéroroszország volt szlovákiai nagykövetét is. Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy a nézeteik kinyilvánítása miatt üldözzenek diplomatákat.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment