Search by category:
Egyéb kategória

Vendéglátás: Tesztelik a Covid-igazolványokat ellenőrző alkalmazást

Vendéglátás: Tesztelik a Covid-igazolványokat ellenőrző alkalmazást
Hegedűs Norbert
2021. 08. 13., p – 17:38

2021. augusztus 13., péntek – 17:55
Friss ikon
Off

Törzs

„Technikailag meg van oldva az ellenőrzés, az egészségügyi tárca jóváhagyására várunk” – közölte a TASR-rel Pavol Miroššay, a Slovensko IT igazgatója.

Állítása szerint az alkalmazás rendkívül egyszerű. „A felhasználó (a kereskedő) az OverPass applikációval beszkenneli az ügyféligazolványának QR-kódját – vagy a kinyomtatott igazolványt, vagy a GreenPass applikációban találhatót – és az ellenőrzi, hogy megfelelő-e a tanúsítvány.

Az üzletekre, vendéglátóhelyekre és egyéb létesítményekre vonatkozó új rendelet hétfőn (augusztus 16.) lép életbe. Azt viszont még nem tudni, hogy az ellenőrző applikációt mikortól tudják használni az üzemeltetők, az egészségügyi tárca egyelőre nem válaszolt a kérdésre. A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) álláspontja szerint amíg nem érhető el az alkalmazás, a létesítmények a kinyomatott igazolványt vagy a mobiltelefonba letöltött tanúsítványt ellenőrizhetik. Esetleg letölthetik azt a szabadon elérhető alkalmazást is, amellyel az európai uniós tagországokban „leolvassák” a digitális Covid-útlevelek.

Az új rendelet szerint az üzemeltetők és a tömegrendezvények szervezői döntik el, hogy mely ügyfeleket engedik be. Három lehetőségük van: a teljesen beoltottakat, az OTP-protokollt alkalmazzák (oltottak, frissen teszteltek, betegségen átesettek), illetve mindenkit beengednek, kiszolgálnak. E döntés függvényében különböző szabályok, kapacitásbeli és egyéb korlátozások vonatkoznak rájuk, melyek egy része már a zöld fázisban érvényes.

Bevezető

A Slovensko IT állami cég biztosítja a boltok, a vendéglátóhelyek és egyéb létesítmények számára azt az applikációt, amellyel a Covid-igazolványokat ellenőrizhetik. Az alkalmazás már elkészült a Green Pass projekt keretében, most az újbóli tesztelése zajlik.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment