Search by category:
Egyéb kategória

Naponta jellemezze hangulatát

Naponta jellemezze hangulatát
Hegedűs Norbert
2021. 08. 16., h – 13:53

2021. augusztus 24., kedd – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

A premenstruációs diszfóriában szenvedők általában nyáron jobban érzik magukat, mint télen. Ennek egyrészt az lehet az oka, hogy a fény jótékonyan hat a hangulatra és csökkenti a depressziót, másfelől nyáron több lehetőség nyílik a mozgásra, testedzésre. A szezonális hangulatváltozásokat átélőknél az ösztrogén és progeszteron hullámzása miatt a napi biológiai ritmus is szerepet játszik.

Ha egy nő nem tudja eldönteni, hogy hangulatváltozásai vagy depressziója a menstruációs ciklusához kötődik-e, jó, ha három hónapon át naplót vezet. Sokan azt hiszik ugyanis, hogy premenstruációs tünetegyüttesük van, holott lehet, hogy hangulatváltozásuknak semmi köze a havi ciklushoz.

Ezért ajánlatos, hogy napi bontásban jellemezze a hangulatát – feldobott, nyomott, vidám, szomorú, fáradt, eufórikus, dühös, ingerlékeny vagy fáradt. Fontos, hogy az egyes napokat vegye számításba, és ne figyelje, hogy hol tart a ciklusa, ez ne befolyásolja.

Ha a jó vagy rossz hangulat valóban a havi ciklushoz kötődik, tegye fel magának az alábbi kérdéseket:

Pusztán ingerlékeny vagy komoly jelenetekre kerül sor a családban?
Képtelen örömet találni a munkában vagy a családi életben ilyenkor?
Néha már enni, aludni sem tud rendesen?
Súlyos szorongás és önkritika gyötri?
Vannak-e morbid gondolatai, foglalkozik-e a halállal, netán halálvágya van?

A premenstruációs diszfóriának többféle kezelési módja van: Antidepresszánsok: A szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlókat a ciklus 14. napján kell elkezdeni szedni, és a vérzés jelentkezésekor hagyja abba.

Kognitív viselkedésterápia: Ennek során elsajátíthatja a havi ciklushoz köthető depresszió és a hangulatváltozások kezelésének technikáját. Fontos, hogy kímélje magát, ne tervezzen szoros határidőket, és iktasson be időt masszázsra, jógára. Fényterápia: Vizsgálatok bizonyítják, hogy a természetes fényt imitáló fényforrások biokémiai változásokat idéznek elő az agyban, ami javítja a hangulatot.

(WebMD)

Bevezető

Sok nő számol be a havi ciklusával kapcsolatos hangulatváltozásokról, és 3-9 százalékuk menstruáció előtt rossz közérzetről (premenstruációs diszfória) panaszkodik.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment