Search by category:
Egyéb kategória

Nyári olvasnivaló gyerekeknek

Nyári olvasnivaló gyerekeknek
Juhász Katalin
2021. 08. 17., k – 14:04

2021. augusztus 17., kedd – 15:15
Friss ikon
Off

Törzs

Az ovikezdés nemcsak a gyerekeknek nehéz, sokszor a szülőkeknek is komoly kihívást jelent. 

3–5–8 perces mesék

A 3–5–8 perces mesék sorozat legújabb része remek kiindulási pont lehet az erről való beszélgetéshez, ugyanis az oviba készülők megtudhatják belőle, milyen izgalmas kalandok várnak rájuk szeptembertől. Ebben a szimpatikus sorozatban egyebek között olvashattunk már unikornisokról, lovagokról, tündérekről, utazásról vagy éppen a barátságról. A most megjelent rész huszonegy mesét tartalmaz, amelyekre egy kimerítő nap végén is biztosan tudnak időt szakítani a szülők. A szerző, Schaudinn Jasmin arra is ügyelt, hogy a különböző hosszúságú történetben megjelenő helyzetekben minden ovis magára ismerhet. A gyerekek a mesehallgatás során ismerős és sokszor valós élethelyzetekre csodálkozhatnak rá. Ráadásul a történetek nemcsak szórakoztatnak, de közben elfogadásra és empátiára is nevelnek.

Schaudinn Jasmin: 3–5–8 perces mesék izgő-mozgó ovisoknak
Pagony Kiadó, 2021, 120 oldal.

A kék ajtó titka

Végre elmehetsz anyukáddal az állatkertbe. Olyan rég vártál erre, és most, puff neki, összefuttok Jolán nénivel, aki lecsüccsen anyukáddal csevegni, te meg kóborolhatsz egyedül az állatok között. Szerencsére hamarosan elképesztő kalandokba keveredsz: varázsgyűrűd segítségével mindenféle állattá át tudsz változni, és csatlakozik hozzád Ottó bácsi, az állatgondozó is. De vajon a sok kalamajka hogy fog elvezetni a titokzatos kék ajtóhoz?

Ebben az interaktív könyvben a kis olvasók segíthetnek a főhősnek megoldani a feladatokat és megfejteni a rejtvényeket, hogy célhoz érjen. Közben megismerhetik az állatok szokásait, a budapesti állatkertet, és észrevétlenül elolvashatnak egy izgalmas regényt. 

Figyelem: szükség lesz közben dobókockára, ceruzára, ollóra, ragasztóra – ezeket nem árt előre odakészíteni.

Bojti Anna: A kék ajtó titka
Pagony Kiadó, 2021, 296 oldal. 

Állati dumák 

A nyár remek alkalom a megfigyelésre, felfedezésre – akár a saját környezetünkben, akár abból kiszakadva. Ehhez remek kiindulás Vibók Ildi  könyve, amelyből együtt tanulhat játszva a család. 

A szerző már több kötetével (Szuperlétra, Szupercsapat) bizonyította, hogy a (természet)tudomány, a biológia is lehet vicces és érdekes. Az Állati dumákban is ezt teszi: szórakoztat, nevettet, és közben észrevétlenül tanít. 

Az amőbák nem tudnak beszélni, ugye? Mégis képesek az információcserére, vagyis kommunikációra egymás közt – ez egy egysejtűtől igazán szép teljesítmény. 

A könyvben az amőbáktól kezdve a rovarokon, hüllőkön, madarakon át az emlősökig jutunk egy hatalmas és látványos állatparádé keretében. Lesz itt szó infrahangról és ultrahangról, feromonokról és területjelzésről. Kiderül, miért keserű ízű a szalamandra, az állatok mely csoportja „riszál puccos partiruhában”, hogy így üzenjen a fajtársainak, és mi a közös a pulykakeselyűben, a kiviben és a hollóban.

A könyv alapvetően 7–12 éves gyerekeknek íródott, de érdemes közösen olvasni és beszélgetni az olvasottakról. Egészen más lesz úgy elmenni egy családi kirándulásra, hogy ha meglát a gyerek egy virágport gyűjtögető méhet, eszébe jut, hogy talán most üzent a többieknek a finom csemegéről vagy ellenségről a közelben. Felnőttként is nehéz letenni a könyvet, annyira szórakoztató és informatív. Lehet, hogy tudtunk valamit például a feromonokról, de ilyen világosan és egyszerűen elmagyarázva sokkal mélyebben megértjük a jelenséget. Igor Lazin remek illusztrációi pedig csak fokozzák az élményt. 

Vibók Ildi: Állati dumák (avagy hogyan kommunikálnak az állatok)
Pagony Kiadó, 2021, 112 oldal.

Húsz rendkívüli magyar

Húsz különleges személyt kíván bemutatni a fiataloknak a szerző, hogy példaképként szolgálhasson számukra. 

Van közöttük sportlegenda, filmsztár, feltaláló, de bűvész és divattervező is. Ami összeköti őket, az a magyar származás és a világhír. Olvashatunk Barabási Albert László hálózatkutatóról, Bíró Lászlóról, a golyóstoll feltalálójáról, Robert Capáról, a világ legjobb háborús fotó-sáról, Enyedi Ildikó filmrendezőről, Gábor Dénes Nobel-díjas fizikusról, a hologram feltalálójáról, Galamb József mérnökről, aki a Ford-T modellt tervezte, Harry Houdini szabadulóművészről, Jókay Lajosról, a modern űrhajósétel feltalálójáról, Karikó Katalin biokémikusról, az mRNS alapú oltás felfedezőjéről, Kodály Zoltánról és a Kodály-módszerről, Lugosi Béla színészről, aki Hollywoodban játszotta el Drakula grófot, Margaret Mahler pszichológusról, Maurer Dóra képzőművészről, Puskás Ferenc focilegendáról, Rotschild Kláráról, a legsikeresebb magyar divattervezőről, Rubik Ernőről, a világhírű Rubik-kocka megalkotójáról, hogy csak néhány nevet említsünk. 

Fodor Marcsi: 20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer
Manó Könyvek, 2021, 88 oldal.

A Kalaposok

Kordélia a legifjabb Kalapos. Családjának tagjai nemzedékek óta varázserejű fejfedők készítésével foglalkoznak. Akárcsak a Csizmadiák vagy a Kesztyűkészítők, ők is a Királyi Öltözék Mestereinek leszármazottai, akik munkájuk során mágikus összetevőket használnak, és az alkímiában is járatosak. Jelmondatuk non nocere, azaz: ne árts!

Amikor Kordélia meghallja, hogy apja, Proszperó kapitány a hajójával együtt a tengerbe veszett, nem akar hinni a fülének. Elhatározza, hogy felkutatja őt, akárhol is legyen. 

Nyomozása során olyan titokra derül fény, amire álmában sem gondolt volna. Úgy tűnik, hogy valaki a Mesterek közül arra használja a varázserejét, hogy háborút szítson… Kordélia talán kiderítheti, ki az, és miért vetemedett ilyen gaztettre. Ha a nevek és a történet Shakespeare A vihar című drámájára emlékeztet valakit, az nem a véletlen műve. Ebből a könyvből a nyolc éven felüliek is megismerhetik a sokszor feldolgozott történetet.

Tamzin Merchant: A Kalaposok
Manó Könyvek, 2021, 488 oldal.

Bevezető

Az ovis korosztálytól a kiskamaszokig mindenkire gondoltak a magyarországi kiadók, akik talán arra számítottak, hogy idén kevesebben utaznak el nyaralni, és több idő marad otthoni olvasásra. Ez a dömping mindenesetre zavarba ejtő, alig tudtunk szelektálni, legszívesebben még ennél is több könyvet ajánlanánk kicsik és nagyobbacskák figyelmébe. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment