Search by category:
Egyéb kategória

ŠÚSR: A szlovák GDP a második negyedévben elérte a 9,6%-os növekedést

ŠÚSR: A szlovák GDP a második negyedévben elérte a 9,6%-os növekedést
Mészáros Richárd
2021. 08. 17., k – 11:06

2021. augusztus 17., kedd – 11:14
Friss ikon
Off

Törzs

„Így a szlovák gazdaság legjelentősebb növekedéséről van szó 2007 utolsó negyede óta. A magas növekedés főleg az összehasonlítási alap alacsony értékéből következik, mivel a koronavírus-járvány első hulláma idején elfogadott szigorú intézkedések miatt 2020 második negyedében jelentős gazdasági lassulás következett be” – magyarázták a hivatal elemzői. Ennek ellenére az éves gazdasági növekedés jelentősen megemelte a GDP-t, majdnem a járvány előtti 2019-es szintre. A hivatal összehasonlításképpen azt közölte, hogy tavaly, a második negyedévben a GDP éves visszaesése elérte a 10,9%-ot.

„A hozzáadott érték erős növekedése a mostani negyedévben nagy mértékben kiegyenlítette a 2020 második negyedében bekövetkezett járvány miatti visszaesést” – tették hozzá. Mint elmondták, a megnövekedett termelés a legfontosabb gazdasági ágazatokban jelentkezett, főleg az iparon belül, az autógyártás és a nem nemesfémek gyártása területén. A hozzáadott érték növekedése a hivatal szerint a külföldi keresletnek is köszönhető. Az előző negyedévektől eltérően azonban a növekedést a hazai kereslet is nagyban befolyásolta. Nőtt a fogyasztói és a befektetési kereslet is.

A hivatal gyorsbecslése a foglalkoztatottság alakulására is kitért. A második negyedévben Szlovákiában körülbelül 2,37 millió embernek volt állása. A tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva a foglalkoztatottak aránya 0,4%-kal csökkent. „A szezonális hatások kiszűrése után a teljes foglalkoztatottság 2020 második negyedéhez képest 0,4%-kal csökkent, 2021 első negyedével összehasonlítva pedig 0,8%-kal nőtt” – zárta a hivatal.

Bevezető
Pozsony |

Szlovákia gazdasága az év második negyedében hirtelen felgyorsult. A GDP növekedése éves összehasonlításban, változatlan árakon számítva, elérte a 9,6%-ot. Ez a Statisztikai Hivatal (ŠÚ SR) gyorsbecsléséből derül ki, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra. Folyó árakon számítva a 2. negyedévben csaknem 24 milliárd euró összegű GDP keletkezett Szlovákiában, ami éves összehasonlításban 11,8%-os növekedést jelent.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment