Search by category:
Egyéb kategória

Mindenkit utolér a klímaváltozás

Mindenkit utolér a klímaváltozás
Holop Zsolt
2021. 08. 19., cs – 14:40

2021. augusztus 20., péntek – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Már a bőrünkön érezzük a klímaváltozást a Föld legérzékenyebb részein, ám a legkitettebb területek gyakran fejlődő országokban vannak, ahonnan kevesebb hírt kapunk, így nem érezzük magunkénak a problémát. Hogy áll a szolidaritásunk azokkal, akik az Egyesült Államok egyik leggazdagabb államában, Kaliforniában szembesülnek életmódunk klimatikus hatásaival?

A Sziklás-hegységből a Csendes-óceánba igyekvő Colorado folyó és az azon épített erőmű- és gátrendszer újabb kiszáradási küszöböt ért el. Az 1930-as években épített szövetségi erőmű és tározó, amely a Lake Meadhez tartozik, történetében először vízhiányt jelentett be. Ez a szövetségi intézkedés automatikusan komoly vízkorlátozások bevezetését jelenti a folyó további szakaszán, Mexikóval bezárólag, ahol végül a Kaliforniai-öbölbe ömlik. A Lake Powell környékén hasonló a helyzet, azzal a további súlyosbítással, hogy az évi 5 milliárd (!) kilowatt óra áramot termelő Glen Canyon erőmű működése is veszélybe került. Több százezer háztartás elektromos ellátását biztosítja. A korlátozások miatt csökkennek az arizonai farmerek által elérhető vízkészletek is, és félő, hogy a talajvíz még durvább kiaknázását választják, ha csökken a felszíni vízhozam.

Szakértők szerint több mint ezer éve nem látott szárazság jön, a vízszintek 2022-ben sem fognak emelkedni, sőt: a híradókból ismert bozóttüzekkel, a felmelegedő óceánnal és a csökkenő biodiverzitással csak romlik a helyzet. Hogy az amerikai nyugati part ráadásul két tektonikus lemez találkozására épült, ahol rendszeresek a földrengések és éppen megint egy nagyobb ciklusból várható komoly földmozgás, már csak színezi a természeti katasztrófák képét.

Aki ezen a vidéken autózik, hétköznapi módon szembesül mindezzel. A sebesség betartása mellett arra intő közúti üzeneteket lát, hogy spóroljon a vízzel, zuhanyozzon okosan, zárja el a csapot fogmosás közben. Elhalad az autója olyan területek mellett, ahol a leégett bozót és erdő még messze nem tudott regenerálódni, holdbéli táj benyomását kelti. Sok ezer hektár áll lángokban, amelyről folyamatosan tájékozódhat a lakosság a tűzoltóság oldalán (Fire Cal – https://www.fire.ca.gov/).

Egy hete 104 (!) tűzvészt tartottak nyilván az USA-ban, ezek közül 11-et Kaliforniában. Az ország történetének második legnagyobb tüze, a Dixie, eddig több mint 660 ezer hektárt emésztett fel, több mint ezer épülettel. A Caldor a másik tomboló tűzvész, amely miatt El Dorado megyében szükségállapotot hirdetett a kaliforniai kormányzó. Ilyenkor rendszeresek az áramkimaradások, mivel a vezetékrendszert is elkapja a tűz, egy kidőlő fa, vagy egyszerűen biztonsági okokból szakaszokat áramtalanítanak. Most pedig képzeljük el, amikor egy távoli füstfelhőt látva észrevesszük, hogy otthonunkban nincs áram…

A klímaváltozás a fejlett világot ugyanúgy utoléri, mint a fejlődőt. A felelősségünk ráadásul nagyobb, hiszen a nyugati életmódnak a legnagyobb az ökológiai lábnyoma. A mi életünkre ez közvetlen hatással van, a következő generációról nem is szólva. Az élelmiszer-biztonságról és az árakról. A levegőminőségről és az éghajlati ingadozásokról. Folytathatnánk a sort, mindenki tegye meg saját preferenciái szerint, csak arról ne feledkezzen el, hogy ebben a klímarendszerben minden mindennel összefügg, nem lehet csak egy dologra korlátozni a beavatkozást. Ezért jutnak oda a most még radikálisabbnak számító próféták, hogy tényleg életmódváltásra lesz szükség ahhoz, hogy egyáltalán megmaradhassunk a bolygónkon.

Bevezető

Hogy áll a szolidaritásunk azokkal, akik az Egyesült Államok egyik leggazdagabb államában, Kaliforniában szembesülnek életmódunk klimatikus hatásaival?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Feledy Botond

Read More

Post Comment