Search by category:
Egyéb kategória

Ravasz Ábel: Mire volt jó a Híd?

Ravasz Ábel: Mire volt jó a Híd?
Macsicza Mark
2021. 08. 19., cs – 15:04

2021. augusztus 19., csütörtök – 15:11
Friss ikon
Off

Törzs

Szerintem a válasz nagyon egyszerű: kiesett a képből az az erő, ami eddig féken tartotta ezeket az indulatokat. Ez az erő pedig a Híd. Az egy évtized alatt, amíg a Híd a parlamentben volt, szinte teljesen eltűntek a színről az efféle konfliktusok, sőt, folyamatosan a kisebbségi jogok kiterjesztése volt a napirenden. A párt ellenfelei ezt a javulást igyekeztek valamiféle véletlenként beállítani – hogy a szlovák-magyar viszony eleve jobbra fordult volna a Híd nélkül is, hogy ez Orbán Viktor eredménye és a többi. Aki akart, ennek egész eddig hihetett. Innentől viszont ez az érv tarthatatlan.

Az elmúlt másfél év ugyanis pontosan megmutatta, mégis mire volt jó a Híd. Arra, hogy Szlovákiában emberek ne azzal kell, hogy törődjenek, hogy ki mikor kit sért meg, vagy hogy kinek milyen nemzetisége van, hanem sokkal inkább azzal, hogyan lehet egyről a kettőre lépni azokban a régiókban is, ahol ezek a nemzetiségek együtt élnek. Arra, hogy a napirendről lekerüljenek a provokációk, az erőfitogtatások, a gyenge dumák, és a kis lépések politikájának képében a konkrét problémamegoldás kerüljön a középpontba. Mindezt egy nyugodt, mérsékelt, megbízható politikai stílusba csomagolva, ami évtizedeken át Bugár Béla védjegye volt az itteni politikában.

A teljes blogbejegyzést ITT olvashatják el.

Bevezető

Hosszú évek után megint azzal vannak tele az újságok, hogy ki tud nagyobbat mondani a szlovák-magyar viszony terhére. Legutóbb 2010 tájékán láthattunk olyat, hogy a két ország kormánya kemény hangon üzenget egymás között, miniszterelnökök, házelnökök, külügyminiszterek és parlamenti képviselők feszülnek egymásnak. Mégis mi történt?

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Ravasz Ábel

Read More

Post Comment