Search by category:
Egyéb kategória

Az Iszlám Állam fenyegetése miatt módosítják az amerikai evakuálás menetét

Az Iszlám Állam fenyegetése miatt módosítják az amerikai evakuálás menetét
Mészáros Richárd
2021. 08. 21., szo – 22:25

2021. augusztus 22., vasárnap – 08:15
Friss ikon
Off

Törzs

Mindez persze tovább bonyolítja az amúgy is kaotikus kimenekítés menetét a radikális iszlamista tálibok kezére került országban.

A névtelenséget kérő amerikai illetékes szerint a kabuli repülőtér környékén kialakult rossz biztonsági helyzetre tekintettel amerikai és más állampolgárok kisebb csoportjai különleges utasításokat kaphatnak arra vonatkozóan, hogy mit kell tenniük jelen helyzetben. Így például meghatározhatják számukra, hogy bizonyos tranzitpontokra menjenek, ahol katonák fogják begyűjteni őket.

Eberhard Zorn német tábornok egyébként éppen a nap folyamán közölte, hogy az Egyesült államok kérésére a német hadsereg két helikoptere érkezett Kabulba, amelyeket emberek kimentésére fognak használni városi környezetben.

Az amerikai nagykövetség arra szólította fel szombaton az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el a repülőteret a biztonsági fenyegetések miatt, kivéve, ha valaki a hatóságoktól erre vonatkozó utasítást kapott.

Tisztségviselők nem bocsátkoztak részletekbe az Iszlám Állam fenyegetésére vonatkozóan, de kiemelték, hogy jelentős a veszély, bár merényletekről egyelőre nem érkeztek jelentések.

Mindenesetre szorít az idő tekintve, hogy Joe Biden amerikai elnök augusztus 31-i határidőt szabott az evakuálásra, és még nem kötelezte el magát ennek meghosszabbítása mellett.

A Pentagon legfrissebb tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában nagyjából 3800 civilt menekítettek ki a dél-ázsiai országból.

Hank Taylor, az amerikai hadsereg vezérőrnagya arról számolt be, hogy augusztus 15. óta 17 ezer embert evakuáltak, akik közül mindössze 2500 amerikai állampolgár volt. Amerikai tisztségviselők becslése szerint ugyanakkor mintegy 15 ezer amerikai lehet Afganisztánban, bár azt elismerték, hogy nincsenek pontos adataik.

A dpa német hírügynökség szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy szinte folyamatosan lehet hallani lövések zaját a légikikötő térségében és fegyveres összetűzések sem számítanak ritkának. A felfordulást tovább bonyolítja, hogy az amerikai hadsereg előre nem látható időközönként nyitja meg a repülőtér kapuit. A dpa úgy tudja, emberek ezrei gyülekeznek a repülőtér előtt a társadalmi élet minden szegletéből, vannak köztük színészek, televíziós személyiségek, fiatalok, nők újszülöttekkel, de tolószékes emberek is.

A Fehér Ház közleményben tudatta szombaton, hogy Biden elnököt nemzetbiztonsági tanácsa tájékoztatta az afganisztáni helyzet fejleményeiről. A megbeszélésen a többi között megvitatták az Iszlám Állammal szembeni terrorellenes műveleteket és a kitelepítések során tranzitközpontokként szolgáló országokkal véglegesítendő megállapodásokat is.

Bevezető

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fenyegetése miatt új módokat kell találnia az amerikai hadseregnek, hogy a kabuli repülőtérre el tudja juttatni az evakuálásra kijelölt személyeket – közölte szombaton egy magas rangú amerikai tisztségviselő.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment