Search by category:
Egyéb kategória

Pentagon: nem történt második robbantás Kabulban

Pentagon: nem történt második robbantás Kabulban
Mészáros Richárd
2021. 08. 27., p – 20:11

2021. augusztus 27., péntek – 20:11
Friss ikon
Off

Törzs

„Megerősíthetem önöknek: nem gondoljuk, hogy a Baron hotelben vagy annak közelében második robbantás történt volna egy öngyilkos merénylő által” – fogalmazott Taylor. A vezérőrnagy arról is beszámolt, hogy a robbantásban megsebesült 18 amerikai katona megérkezett az amerikai légierő németországi Ramstein légi bázisára, ahonnan átszállították őket kezelésre a Landstuhl Regionális Orvosi Központba.

Az öngyilkos merényletet követő 24 órában nagyjából 12 500 embert evakuáltak Afganisztánból 89 járaton – derült ki a sajtótájékoztatón. Az Egyesült Államok augusztus 14-e óta összesen 5100 embert menekített ki az ázsiai országból. Összességében július vége óta 111 ezer embert evakuáltak.

John Kirby, a Pentagon szóvivője a pénteki sajtótájékoztatón közölte: továbbra is azt tervezik, hogy az amerikai hadsereg augusztus 31-ig befejezi az afganisztáni missziót. A szóvivő arról is beszélt, hogy további – az evakuálási erőfeszítéseket veszélyeztető – fenyegetésekről is kaptak jelentéseket, amelyeket „virtuálisan, valós időben” figyelemmel kísérnek.

Arra a kérdésre, hogy várható-e újabb támadás, Kirby úgy válaszolt: „Felkészültek vagyunk és számítunk a jövőbeli kísérletekre, de nem fogok belemenni a konkrétumokba, hogy mit miért teszünk”.

Kenneth McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) vezetője azt mondta: az amerikai katonák Kabulban újabb támadásokra számítanak az Iszlám Állam részéről, amelyeket akár autóba rejtett bombákkal vagy rakétákkal is elkövethetnek. „Úgy véljük, folytatni akarják ezeket a támadásokat, és arra számítunk, hogy a támadások folytatódni is fognak” – fogalmazott McKenzie.

A tábornok arról is beszélt, hogy az amerikai erők információkat osztanak meg a tálib harcosokkal, akik a repülőtéren kívüli ellenőrző pontokon dolgoznak. „És folytatjuk az egyeztetést velük, ahogy haladnak előre” – fogalmazott.

A Politico című hírportál csütörtöki cikkében, nevük elhallgatását kérő kongresszusi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők afgán szövetségesek és amerikai állampolgárok nevét adták át a táliboknak, azzal a céllal, hogy felgyorsítsák a kimenekítést. Miközben a Fehér Ház szerint mindez életeket mentett, a kritikusok azt állítják, hogy a nevek megosztása egyértelműen veszélybe sodorta az afgán szövetségeseket.

A döntés, miszerint konkrét neveket közölnek a tálibokkal, akik korábban brutálisan meggyilkolták az Egyesült Államokkal és más koalíciós erőkkel együttműködő afgánokat, feldühítette a törvényhozókat és a katonai tisztviselőket – írta a Politico. „Alapvetően az összes afgánt egy halállistára tették” – mondta az egyik neve elhallgatását kérő védelmi tisztviselő. „Ez ijesztő, megdöbbentő, és tisztátalannak érzed magad tőle” – fogalmazott.

Joe Biden amerikai elnök csütörtöki sajtótájékoztatón az üggyel kapcsolatban azt mondta, nem biztos abban, hogy léteznek ilyen listák, ugyanakkor nem is tagadta, hogy az Egyesült Államok néha átadott neveket a táliboknak.

„Voltak olyan esetek, amikor hadseregünk tagjai felvették a kapcsolatot a tálib kollégáikkal, és például azt mondták: ez a busz áthaladna X számú emberrel, akik a következő csoportból állnak. Azt akarjuk, hogy engedjétek meg, hogy az a busz vagy az a csoporton áthaladjon. Szóval, igen, voltak ilyen alkalmak. Legjobb tudomásom szerint az esetek nagy részében átengedték őket” – fogalmazott Biden.

Bevezető

Nem történt második robbantás csütörtökön a Baron Hotel mellett, a halálos támadást pedig egy öngyilkos merénylő követte el „közvetlenül a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtér Abby kapuja előtt” – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) pénteki sajtótájékoztatóján Hank Taylor, az amerikai hadsereg vezérőrnagya.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment