Search by category:
Egyéb kategória

Éberségre intett Macron az Iszlám Állam jelentette fenyegetéssel szemben

Éberségre intett Macron az Iszlám Állam jelentette fenyegetéssel szemben
Mészáros Richárd
2021. 08. 28., szo – 11:44

2021. augusztus 28., szombat – 11:54
Friss ikon
Off

Törzs

A konferencián várhatóan Macronon kívül részt vesz többek között Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, II. Abdalláh jordániai király, illetve hírügynökségek kiemelik, hogy az iráni és a szaúdi külügyminiszter is jelen lesz. Bagdadban szigorú óvintézkedéseket foganatosítottak a konferencia előtt.

„Mindnyájan tudjuk, hogy résen kell lennünk, mert az Iszlám Állam továbbra is fenyegetést jelent” – jelentette ki Macron, miután közvetlenül a konferencia előtt tárgyalt Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnökkel. Hozzátette: tudja, hogy a terrorista csoportok elleni harc elsődleges fontosságú az iraki kormány számára. Kádimi kijelentette, hogy Franciaország kulcsfontosságú partner ebben a küzdelemben.

Franciaország az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi koalíció keretében körülbelül hatszáz katonáját állomásoztatja Irakban, elsősorban légi támogatást nyújtva az iraki erőknek.

A francia elnök vasárnap az iraki Kurdisztánba utazik, ahol köszönetet mond a kurdoknak az Iszlám Állam ellen folytatott harcukért, ezt követően pedig Moszulba, a dzsihadisták felett Irakban aratott győzelem jelképének számító városba látogat.

Bár Irak 2017 végén győzelmet hirdetett az Iszlám Állam felett, a terrorszervezet szétszéledt harcosai közül sokan bevették magukat a sivatagokba és egyéb területekre, és onnan kiindulva továbbra is hajtanak végre támadásokat a biztonsági erők és civilek ellen.

A tálib lázadók augusztus 15-én elfoglalták az afgán fővárost, Kabult, és bejelentették, hogy véget ért a húsz évig tartó afganisztáni háború. A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok a kabuli nemzetközi repülőtérrel a szomszédos országok repülőtereinek érintésével menekítik ki saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk idején együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt veszélyben érzik az életüket.

A tálib hatalomátvétel óta ezrek próbálnak eljutni a kabuli repülőtérre, amely közelében csütörtökön több tucat ember, köztük 13 amerikai katona vesztette életét egy öngyilkos robbantásos merényletben, amely elkövetését az Iszlám Állam helyi ága vállalta magára. Hírügynökségek egymásnak ellentmondó adatokat közölnek a halálos áldozatok számáról. Míg például az AP amerikai hírügynökség szerint legalább 169 afgán – köztük tálibok – és 13 katona vesztette életét a merényletben, addig a Reuters hírügynökség szerint ez a szám az amerikai halálos áldozatokkal együtt 92.

Bevezető

Éberségre intett Emmanuel Macron francia elnök az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentette fenyegetés miatt az iraki fővárosban, Bagdadban szombaton kezdődő nemzetközi biztonsági konferencia alkalmával, amelyen a radikális iszlamista tálibok afganisztáni hatalomátvétele és az Iszlám Állam jelentette fenyegetés lesz a fő téma.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment