Search by category:
Egyéb kategória

A fiatalság titka a hidratált bőr

A fiatalság titka a hidratált bőr
Hegedűs Norbert
2021. 08. 30., h – 11:36

2021. szeptember 2., csütörtök – 19:40
Friss ikon
Off

Törzs

Biztosan sokan tapasztalták, hogy nyár végén több ráncot veszünk észre az arcunkon. Hogyan állítsuk meg vagy fékezzük a bőr öregedését 30 vagy 40 éves kor után? Szike nélkül is lehetőség van erre?

Van rá lehetőség, mégpedig úgy, hogy főleg csomagolás nélküli, természetes élelmiszert – például zöldségeket, gyümölcsöt, diót, hüvelyeseket és egészséges zsírokat – vásárol. Minél több ilyen élelmiszert veszünk, annál jobb, mert a szervezetet sok tápanyaggal, főleg antioxidánsokkal látjuk el. A bőr egészségét erősíjük azzal, ha sárga élelmiszereket – sárgarépát, batátát, hokkaidót, piros lencsét, őszibarackot, kajszibarackot – fogyasztunk.
Ezek az ételek ráadásul az emberi bőrre hasonlítanak. A karotenoidok
csoportjába tartozó bétakarotint tartalmaznak.

Miért olyan fontos a béta-karotin?

Ettől az anyagtól lesz szép és sugárzó a bőr, mégpedig hosszú ideig. Főleg nyáron és ősz elején sokáig megőrzi a lebarnult bőrt színét. Sajátossága, hogy A-vitaminná tud változni.

Mely vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzanak az ételeink?

A vitaminok közül elsősorban az E-vitamin a fontos, amit például a búzacsírában találunk meg. Olyan antioxidáns, ami védi a sejtfalat a szabad gyökök ellen. Ezért gyakran hozzák kapcsolatba a sejtek regenerációjával. Hatására a bőr sokáig egészséges és szép marad.

A bőr egészségének megőrzéséhez a jó minőségű zsír is hozzájárul. E célból fogyasszunk hidegen sajtolt olívaolajat, tökmagolajat, magvakat, diót, zsíros halat.
 

Cím
Jó tanács:

A szabad gyökök azok, amelyek elősegítik az öregedést. Ez mivel magyarázható?

Elöljáróban el kell mondani, hogy a szabad gyök nem más, mint az anyagcsere-folyamat során keletkezett hulladék, amit az antioxidánsok tudnak semlegesíteni. Ha felborul az egyensúly a sejtek antioxidációs kapacitása és a szabad gyökök között, oxidációs stressz alakul ki, ami ellen vitaminokkal és antioxidánsokkal lehet védekezni.

Ha megfelelő tápanyagokat fogyasztunk, azok képesek hatástalanítani a szabad gyököket?

Igen. Vegyük például az almát: ha kettévágjuk, és egy ideig állni hagyjuk, megbarnul, de ha citromos vízbe tesszük, szép fehér marad. A szervezetben is hasonló folyamat játszódik le. Az oxidációs stresszt nem tudjuk teljesen megállítani, de megfelelő életmóddal – minőségi ételek fogyasztásával, a stressz minimalizálásával, pihenéssel, kikapcsolódással – legalább enyhíteni tudjuk.

E-vitamin

Szépségvitaminnak is nevezik. Védi a bőrt a szabad gyököktől. A búzacsírában, spenótban, brokkoliban, kelkáposztában, avokádóban, kiviben, mangóban, mogyoróban, mandulában, pisztáciában, napraforgóban, szójában és argánolajban találjuk meg.

B2-vitamin vagy riboflavin

Üdévé teszi a bőrt, hiánya dehidratáltságban és abban mutatkozik meg, hogy romlik a körmök és a haj minősége, berepedezik a száj. Gazdag forrása az élesztő, tej, hús, hal, tojás.

K-vitamin

Kevésbé ismert vitamin, de fontos szerepet játszik a kötőszövetek anyagcseréjében. A fermentált élelmiszerekben fordul elő.

C-vitamin

Kedvezően hat a bőrre, forrása a csipkebogyó, a homoktövis, a fekete ribizli, a paprika, a petrezselyemzöldje, a metélőhagyma, a brokkoli, a bimbóskel, a csalán, az eper, a kivi, a karfiol.

Cím
A szépség 4 vitaminja:

Elsőként az áfonya jut az eszembe. Miben van még antioxidáns?

Minden gyümölcsben és zöldségben vannak antioxidánsok, de induljunk ki az idény- és helyi jellegű élelmiszerekből. Az adott évszakra főleg olyan ételek jellemzők, amelyekre testünknek szüksége van. A bogyós gyümölcsökben, főleg az ősszel beérőkben többféle antioxidáns is van. A bennük lévő anyagok védik a bőrünket a napsugárzástól. Az ősszel beérő gyümölcsben viszont több a cukor, tehát főleg téli energiaforrásként hatnak. De nem kell állandóan azt figyelni, milyen vitamin miben található. Törekedjünk a változatos táplálkozásra. Így tudjuk szervezetünket a vitaminok és ásványi anyagok széles skálájával ellátni.

Van értelme olyan arckrémet, -pakolást vagy -olajat vásárolni, amely ilyen vitaminokat tartalmaz?

Az öregedést megfelelő készítményekkel, például E-vitamint tartalmazó krémmel lehet fékezni, mert ez hat a sejtek regenerációjára.
Legyen a napi bőrápolás része a rendszeres hidratálás. A hidratált bőr jobban megbirkózik az UV-sugárzással, lassabban öregszik, tovább megőrzi feszességét és üdeségét. Tehát mindenképpen van létjogosultsága a bőr külső hidratálásának.

Nem lenne elég, ha sok folyadékot innánk?

A rendszeres folyadékpótlás a bőrápolás kulcsfontosságú elme. Az emberi test körülbelül 60 százalékát víz alkotja, s mégsem ügyelünk a folyadékpótlásra. Ha úgy érzi, hogy bőre túl száraz, ellenőrizze, hogy mennyi folyadékot iszik. A dehidratált bőr kellemetlen érzést vált ki, berepedezik, kivörösödik, viszket, feszül, hámlik, száraz és érzékeny.

Tehát legfontosabb a vitaminok és antioxidánsok fogyasztása, valamint a folyadékpótlás… Mit tehetnénk még azért, hogy bőrünk sokáig üde maradjon?

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy kerülje a feldolgozott élelmiszereket – az édességeket, az ízesített ételeket, az édes dzsúszokat, a pudingokat, az ízesített joghurtokat, a fagylaltot, a füstölt árut, a mélyhűtött félkészárut, a csipszet, a kekszet, a péksüteményt. Ezek általában sok sót és cukrot, ízfokozókat, emulgeátorokat, színezékeket, aromákat és édesítőszereket tartalmaznak, amelyek meggyorsítják a bőr öregedését.

Dáša Balogová,
Zdravie

Bevezető

Bár a nagy hőség árt a bőrnek, ennek ellenére a legtöbb lehetőséget kínálja arra, hogy megfiatalodjon és felfrissüljön. Mit együnk és mit ne, hogy szép legyen a bőrünk? – egyebek mellett erről beszélt Zdenka Havettová táplálkozási tanácsadó.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment