Search by category:
Egyéb kategória

A világ középkori szemmel

A világ középkori szemmel
Hegedűs Norbert
2021. 08. 30., h – 08:08

2021. augusztus 30., hétfő – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

De ez a megfigyelés nem mindenkire van ekkora hatással, ezért aztán sokszor gondolok arra: ki tudna minket eléggé meghökkenteni, hogy irányt változtassunk. Mit gondolna a modern világunkról például egy középkori paraszt, ha időgéppel ide hoznánk?

Valószínűleg félne a varázslatos képességeinktől. Elképesztené, ahogy szinte mindannyian egy kis fekete négyzettel szaladgálunk, amivel világítani tudunk, megörökíthetjük életünk minden pillanatát, és a világ másik végén élő emberekkel (akikhez el is tudunk repülni) azonnal tudunk beszélni, üzenni nekik. A kis fekete négyzetbe nézve pár másodperc alatt megállapíthatjuk, merre kell mennünk, fog-e esni, illetve megtudhatunk bármilyen történelmi adatot, tényt. De azt is észrevenné, hogy néha órákon át megbabonázva, szinte kényszeresen bámuljuk azokat a kis fekete négyzeteket. Rettegne a különböző gépektől, az autótól a mosógépen át a televízióig, melyeknek köszönhetően az egyszerű ember életszínvonala sok szempontból meghaladja a középkori királyokét is.

Ez a hatalom, ez a szinte varázslatos erő, ami a kezünkben van, elképzelhetetlen a múlt embere számára. Ugyan mi sem értjük teljesen azokat a szörnyen összetett rendszereket, szállítási láncokat, illetve magát a technológiákat, amelyek létrehozzák a kütyüinket, de van egy felületes tudásunk, és azzal megelégszünk. A teljesen lenyűgözött középkori emberben viszont hamarabb merülne fel a kérdés, hogy mi a hátulütője ennek az óriási hatalomnak. Mert ő tudná, hogy a varázslat ugyan eleinte ingyenesnek tűnhet, de előbb-utóbb ára van.

Látná a szélsőséges időjárást. Megfigyelné, mennyivel kevesebb körülöttünk az élet. (A WWF Élő Bolygó Indexe azt mutatja, hogy csak 1970 és 2020 között a gerinces állatfajok populációja átlagban 68%-kal csökkent.) Eleinte tátott szájjal nézné a bőséget, amit a boltokban találni, a határtalan választékot élelmiszerből, ruhából, mindenből. De mit szólna ahhoz, ha elvinnék egy szeméttelepre, ha látná, hogy telhetetlen kapzsiságunk, túltermelésünk mekkora fölösleggel és pazarlással jár? A brit ITV tudósítása szerint egy skót Amazon áruház heti 130 000 árucikket semmisít meg. Vadiúj számítógépeket, szájmaszkokat és mindenféle, jó állapotban visszaküldött árut. A textiliparra is jellemző a fennmaradt készlet megsemmisítése, de szinte minden iparágra érvényes, hogy évente sok milliárd eurónyi terméket gyártunk, amit használat nélkül ledarálunk vagy elégetünk.

Korunk aggódó tudósai, aktivistái minderről azt mondják: a gyerekeinktől lopjuk el a jövőt. A rövid távú jólét érdekében élhetetlenné tesszük a bolygó nagy részét. Időutazó barátunk ugyanezt talán másképp fejezné ki. Úgy látna minket, mint akik démonokkal kötöttek szerződést, és azok most kezdik rajtunk behajtani a tartozásokat.

Bevezető

Az öncélú növekedés egy ráksejt filozófiája – mondta Edward Abbey amerikai környezetvédő, író a hetvenes években. Szerintem mindmáig ez az egyik legjobb leírása a modern világ alapvető problémájának, ahol nincs egészséges kereteken belül tartva a fejlődés, a termelés.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Braunsteiner Áron

Read More

Post Comment