Search by category:
Egyéb kategória

Zsebpénz helyett bankkártya

Zsebpénz helyett bankkártya
Hegedűs Norbert
2021. 08. 30., h – 09:16

2021. augusztus 30., hétfő – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

A kártyás fizetés a fiatalok körében is terjed, és felelős használatnál a kártya biztonságosabb, mint a készpénz. „A bankok e téren általában kedvező feltételeket kínálnak. A számlát a szülő nyitja, szükség van a szülő személyi igazolványára és a gyerek anyakönyvi kivonatára. Ha diákszámlát szeretnénk, akkor az iskolalátogatási igazolásra is” – mondta Sylvia Ďatelinková, a Szlovák Bankszövetség jogásza.

Megéri keresgélni

Gyakori kérdés, hogy hány éves kortól lehet bankszámlát nyitni. Ezt minden bank egyedileg határozza meg, létezik azonban olyan megoldás is, ahol nincs feltétel, és már a születés napjától kezdve van lehetőség számlát nyitni a gyermek nevére. Számlanyitás előtt megéri felmérni a bankok kínálatát, kiválasztva a legmegfelelőbb számlacsomagot. Ehhez nyújtanak segítséget a banki szolgáltatásokat összehasonlító honlapok, mint például a financnahitparada.sk, a financnykompas.sk és a banky.sk. Több olyan gyerekbankszámla létezik, amely egyenértékű a felnőtteknek szóló számlával, és ahol az összes banki funkció elérhető. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a gyerekek számára kifejlesztett számlák bizonyos szolgáltatásokat csak korlátozottan vagy egyáltalán nem nyújtanak, hogy megóvják a fiatalokat a meggondolatlan döntésektől. Érdemes figyelni arra is, hogy az egyes tranzakciók milyen költséggel járnak, ez bankonként eltérő lehet, és alacsony egyenlegnél a felesleges költségek igen nagy arányát is kitehetik.

Napi limit

Érdemes figyelni arra is, hogy a gyerekszámla mellé automatikusan jár-e bankkártya, és hogy hány éves kortól. „Az alsó korhatár általában hat év. Ha a gyereknek van bankkártyája, akkor már ugyanúgy tud költekezni, mint egy felnőtt, fizethet a pénztáránál, de online vásárlást is végrehajthat” – figyelmeztet Ďatelinková. Ha a szülő szeretné ellenőrizni gyereke költekezését, érdemes megszabnia napi vásárlási limitet. „A kártyának köszönhetően a szülő azt is ellenőrizheti, hogy mennyi pénzt és hol költött el a gyermek, és rugalmasan beavatkozhatnak”–tettehozzáĎatelinková. Rendkívül fontos az is, hogy ha a szülő bankkártyát ad a gyereke kezébe, akkor világosítsa is fel az ezzel járó veszélyekről: a PIN-kódot senkivel se ossza meg, ne tartsa a kártyája mellett papírra írva, pénzkivételnél úgy álljon az automatánál, hogy ne olvashassák le a PIN-kódját, a kezével takarja a billentyűzetet.

(mi, TASR)

Bevezető

Az iskolakezdéssel a zsebpénz kérdésével is szembesül a szülő. Emellett egyre többen váltanak ki a gyereküknek bankkártyát. Mit kínálnak a bankok, és mire figyeljünk?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment