Search by category:
Egyéb kategória

Bűnüldözők egymás ellen

Bűnüldözők egymás ellen
Holop Zsolt
2021. 09. 02., cs – 17:18

2021. szeptember 2., csütörtök – 17:45
Friss ikon
Off

Törzs

Tegnapelőtt pedig Maroš Žilinka főügyész felmentette a korrupció gyanúja alól Vladimír Pčolinskýt, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt igazgatóját, Boris Kollár kebelbarátját. Ugyancsak szabadlábra helyezett még négy vizsgálati fogságban levő személyt.

A nem mindennapi keddi krónikához tartozik Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány lemondása is. E szövevényes ügyekben leginkább akkor igazodhatunk el, ha az általunk ismert tényekre támaszkodunk. A főügyészt a Boris Kollár vezette Sme rodina javasolta a posztra. Kollár március, vagyis a volt titkosszolgálati főnök letartóztatása óta céltudatosan küzdött a felmentéséért. Szerinte azért vették őrizetbe, mert értesülései voltak arról, hogy egyes nyomozók a vizsgálati fogságba került vezetőket a gyanúsítottakra nézve terhelő vallomásra ösztönözték. Pčolinský két ügyvédje azzal érvelt, hogy a védencük elleni eljárás során tizenegyszer sértették meg a büntető törvénykönyv rendelkezéseit. Az érem másik oldala viszont az, hogy a Speciális Ügyészség éppen elkészült a Pčolinský bűnösségét igazoló vádirattal. Mindezek ismeretében jogtiszta megoldásnak tűnik, ha a főügyész csupán szabadlábra helyezi a gyanúsítottat, s azután a bíróság eldönthette volna, mi az igazság. Nem így történt, mert a főügyész élt – sokak szerint visszaélt – a jogkörével.

A főügyész nemrég fegyelmi eljárást indított Daniel Lipšic, a Speciális Ügyészség vezetője ellen, mert úgy vélte, olyan ügyről nyilatkozott, amelyben nem ő jár el. Megbírált beosztottja azzal riposztozott, hogy a manipulációkkal gyanúsított nyomozótiszteket és saját kollégáit védelmezte. A Denník N- adott interjúban kifejtette: a befolyásos személyek minden eszközzel igyekeznek megakadályozni az országot behálózó teljes korrupciós hálózat és a főkolomposok leleplezését. Állítását a tegnapelőtti események, főleg a Főügyészség döntése igazolhatja.

Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy három személyt hamis tanúzás miatt akart a rendőrség inspekciós alakulata letartóztatni. Egészen az ország keleti végéből, a szobránci idegenrendészettől rendeltek Pozsonyba kommandósokat. Kellő információ hiányában azonban Kovařík rövid időre felfüggesztette ezt a rendőrségi akciót. Emiatt vádolta meg őt a pozsonyi kerületi ügyész. Erre a rendőrfőnök lemondott, Roman Mikulec belügyminiszter egyelőre maradt, holott ő tarthat attól, hogy szoros kapcsolatban állt a Horvátországba szökött Matej Zeman maffiózóval. Ezért késleltethette az előállítását, nehogy őt is kínos helyzetbe hozza, ha kihallgatják.

Másfél éve Igor Matovič és a pártja azért aratott fényes választási győzelmet, mert a korrupció elleni harcot és a Smer valóságos maffiahálózatként működő oligarcháinak leleplezését és felelősségre vonását tűzte a zászlajára.

Matovičot a bosszúvágy is fűtötte, ezért igyekezett kihasználni egyes letartóztatottak vallomásait, akik a saját bőrüket mentve másokat igyekeztek bemártani, de többen beismerték bűnösségüket is. Mindeközben Robert Fico nyíltan próbálja kimenteni cimboráit a börtönből. Ugyanezen mesterkedett Boris Kollár is, és a főügyész jóvoltából sikerrel járt. Mindkét politikusnak, miként Matovičnak is, befolyásos kiszolgálói vannak a bűnüldözés fontos posztjain. Emiatt dúl a csata.

Az is nyilvánvaló, hogy a történtek miatt nemcsak a zavarosban halászó politikusok, hanem a bűnüldöző szervek, továbbá a vezető ügyészek hitele is a mélypontra süllyedt.

Bevezető

Már biztos, hogy augusztus utolsó napja fekete betűkkel kerül be Szlovákia legújabb kori történelmébe. Huszonhat éve ezen a napon hurcolták külföldre Michal Kováč akkori államfő fiát Ivan Lexa titkosszolgálati főnök alattvalói.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szilvássy József

Read More

Post Comment