Search by category:
Egyéb kategória

Népszerű home office: egyre többen dolgozhatnak otthonról

Népszerű home office: egyre többen dolgozhatnak otthonról
Molnár Iván
2021. 09. 02., cs – 16:55

2021. szeptember 3., péntek – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az idei első negyedév durva járványhullámát követően az elmúlt hónapokban látványosan javult a helyzet, a korábban otthoni munkavégzésre kényszerített alkalmazottak így tömegesen térhettek vissza a munkahelyükre. Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján azonban egyre több cég dönt úgy, hogy nem tér vissza teljes mértékben a járvány előtti munkarendhez, és már eleve úgy toboroz új alkalmazottakat, hogy azoknak otthoni munkavégzést ajánl. A legnagyobb szlovákiai munkapiaci portál, a Profesia.sk legfrissebb felmérése szerint manapság 13-szorosára nőtt az ilyen álláshirdetések száma.

„Míg a járvány előtt, 2019 második negyedévében csupán 134 olyan állást hirdettek a honlapunkon, amely otthoni munkavégzést ígért, az idei második negyedévben ezek száma elérte az 1777-et, és a növekedés folytatódott a harmadik negyedévben is. Csak az elmúlt két hónapban 1050 ilyen hirdetés jelent meg”

– nyilatkozta Nikola Richterová, a Profesia.sk szóvivője. Míg a járvány kitörése előtt az összes állásajánlat alig 0,2 százaléka ígért távmunkát, manapság már a 2,4 százalékuk.

A home office mindezek ellenére továbbra is egy erősen behatárolt csoportot érint, az alkalmazottak nagy része ugyanis továbbra sem képes teljes mértékben otthonról ellátni a munkahelyi feladatait. „A legtöbb ilyen ajánlat természetesen az IT-ágazatban vállalkozó cégektől érkezik, a távmunkaként meghirdetett állások 13 százaléka. A sorban a fordítóirodák (12,3%), a médiavállalkozások (7,3%), a marketingcégek (6,4%), az ügyfélkapcsolati irodák (5,6%), a távközlés (4,5%), a munkaerő-közvetítés (3,9%) és az adminisztráció (2,4%) következik. „Hogy a legtöbb ilyen állást az IT-ágazatban dolgozó számítástechnikai szakemberek számára hirdették meg, az azzal is összefügg, hogy a járvány idején megugrott az igény az ilyen alkalmazottak iránt, és a munkáltatók az otthoni munkavégzés lehetőségével próbálták meg elszippantani egymástól a szakembereket” – tette hozzá Richterová. A számítógépes szakembereken kívül az átlagosnál több távmunkából válogathatnak az ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) szakemberek, a szerkesztők, a grafikusok, a fordítók és az újságírók is.

Bevezető
Pozsony |

A világjárvány miatt megugrott a kényszerből otthonról dolgozók száma, mára azonban egyre több cég ismeri fel ennek az előnyeit, így már az állásajánlataikban jelzik, hogy távmunkára keresnek alkalmazottakat. Manapság 13-szor több ilyen hirdetéssel találkozhatunk, mint a járvány kitörése előtt. Mely munkakörökben terjedt el leginkább a home office?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment