Search by category:
Egyéb kategória

Szemezgetés a könyvheti kínálatból

Szemezgetés a könyvheti kínálatból
Juhász Katalin
2021. 09. 02., cs – 16:11

2021. szeptember 2., csütörtök – 17:30
Friss ikon
Off

Törzs

Átböngésztük a hivatalos könyvheti listát, erről ajánlunk önöknek olvasnivalót. Mert Esterházy Péterrel együtt bízunk benne, hogy van egy ország, ami szabad, független és önálló: az olvasó országa. Vagy Vekerdy Tamás szavaival: „Az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését.”

Margaret Atwood: Legvégül a szív

A Man Booker-díjas, 81 éves kanadai írónő disztópiájában a társadalmi felelősség és a közös túlélés problémái mellett előtérbe kerülnek az egyéni lét, de legfőképpen a szenvedély kérdései: meddig mehet el az ember a másik birtoklásában anélkül, hogy elveszítené önmagát?

Amerikát romba döntötte a gazda-sági válság. Egy házaspár, Stan és Charmaine azért van még életben, mert csodával határos módon megmaradt autójukban laknak. Egy nap megváltásként érkezik a hír: önkénteseket keresnek egy kísérlethez. A résztvevőknek rendes munka és kényelmes otthon jár – minden második hónapban. A köztes időszakokat viszont egy börtönben, fegyencként kell tölteniük, házukat pedig frissen szabadult váltótársaik foglalják el, akikkel tilos érintkezniük. Mindez elsőre nem tűnik túl nagy áldozatnak egy rendezett életért cserébe, ám Charmaine, a szabályokat áthágva szenvedélyes viszonyba kezd váltótársával. 

Jelenkor Kiadó, 508 oldal.

Bogár László: Egy Bogár naplója 

A könyv alcíme Gondolatok a háttérből, és azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a pandémia, a történelem, a politika és a gazdaság ok-okozati összefüggései iránt, és meg akarják érteni a világ aktuális eseményeit. 

A neves közgazdász és publicista a 2020 tavaszán elindított egy videó-blogot, amelynek fő célja, hogy amennyire lehet, segítsük egymást a szorongás leküzdésében ebben a nehéz időszakban. Az elmúlt több mint egy év során érkező visszajelzések alapján a kiadó úgy döntött, kötetbe rendezi az egyes adások anyagát abban a reményben, hogy a kép és a hang mellett a nyomtatott szöveg is segíthet a szavakba öntött gondolatok megértésében és feldolgozásában.

Kairosz Könyvkiadó, 530 oldal.

Ronan Farrow: Hollywood csúcsragadozója 

A könyv egy hírhedt hollywoodi producer szexuális zaklatásainak és az ellene folyó nyomozásnak a története. A korlátlan hatalommal ren-delkező férfi évtizedeken át zaklatta a környezetében mozgó nőket: asszisztenseket, feltörekvő modelleket, olykor Oscar-díjas színésznőket is. Folyamatos fenyegetésekkel, titoktartási szerződésekkel hosszú időn keresztül elérte, hogy nem lett baja mindebből, pedig a filmszakmában nyílt titok volt, hogy a nőknek érdemes vigyázniuk vele. 

Befolyásos ügyvédek, újságírók, politikusok segítettek elsimítani a producer zűrös ügyeit, míg végül 2017-ben Ronan Farrow oknyomozó újságíró feltárta az igazságot, és áldozatok tucatjai vállalták, hogy a nyilvánosság előtt meséljék el, hogyan bánt el velük a filmmogul. Nélkülük nem született volna meg a #meetoo mozgalom, és a hatalommal rendelkező férfiak büntetlenül folytathatták volna áldozataik zaklatását. 2020-ban pedig Hollywood csúcsragadozóját 23 év börtönbüntetésre ítélték.

Corvina Kiadó, 464 oldal.

Bódi Péter: Hype 

A szerző negyedik könyvében egy csapat önmagát kereső egyetemista életét követhetjük nyomon cset-üzeneteiken keresztül. A Hype központi helyszíne egy olaszországi egyetemi kisváros, Macerata. Az ösztöndíjprogramra érkező Borisz üzeneteiből ismerjük meg a többi szereplőt, akik fokozatosan saját hangot kapnak. Csetablakaikat nyitogatva föltárul összetett, konfliktusokkal és vonzalmakkal terhes kapcsolati hálójuk. Az idegen országban tapogatózó fiatalok, barátaik, otthon maradó rokonaik és szerelmeik mind más-más háttérrel és világnézettel keresik a választ ugyanarra a kérdésre: mit kezdjek az életemmel? 

Bódi Péter olvasói nem először csodálkozhatnak rá a szerző fesztelen, hiteles megszólalásmódjára, generációja lelkiállapotainak mély ismeretére. A könyv szó szerint csevegő szerkezete, szándékosan roncsolt nyelvhasználata mindennapos virtuális kapcsolatainkból ismerős – hogy otthonos-e, azon talán éppen a Hype elolvasása után gondolkodunk majd el.

Pesti Kalligram Kft., 304 oldal.

Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról

Az utóbbi nyolc-tíz évben Szvoren Edina felbukkanása okozta a legtöbb örömet a kritikusoknak és a nyitott olvasóknak. A szerző újabb írásaiban senki sem csodálkozik semmin, a történetek mégis csodálkozásra késztetik az olvasót. 

A kötet két részből áll: az egyperceseket idéző jegyzetekből és hét hosszabb novellából. Vajon mi adhat okot egy lónak a pánikra? Miért utaznak a vakok a libegőn? Milyen következményekkel jár, ha alacsonyabb házba költözünk? De megtudhatjuk azt is, milyen hatással van egy család életére egy a vasfüggönyön túlról hozott videólejátszó, és mit lehet tenni, ha egy édesanyát túlságosan idegesíti fia hajviselete. 

Magvető, 256 oldal.

Bevezető

Mától négy napon át zajlik a 92. Ünnepi Könyvhét, melynek központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren és a Duna-korzón 172 kiadó kínálja két év termését, sőt végre személyesen is lehet találkozni írókkal. A kötetek egy része a járványidőszakban született. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment