Search by category:
Egyéb kategória

Sikeresen begyűjtötte az első kőzetmintát a vörös bolygón a NASA marsjárója

Sikeresen begyűjtötte az első kőzetmintát a vörös bolygón a NASA marsjárója
Hegedűs Norbert
2021. 09. 03., p – 08:53

2021. szeptember 3., péntek – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

Soha nem voltam annál boldogabb, mint amikor megláttam egy lyukat egy kőben” – írta Twitter-üzenetében.    

Múlt hónapban a Perseverance egy szokatlanul puha, porszerű talajréteget fúrt meg, és a minta szétporladt, vagy a töredékek eleve a furatban maradtak, illetve kihullottak a begyűjtéskor, így nem tudott semmit abba a gyűjtőcsőbe helyezni, amelyben majdan a Földre hozzák azt.  

A marsjáró azóta mintegy 800 méter megtéve egy jobb mintavételi helyre vándorolt, ahol megpróbálta az újabb mintagyűjtést.

A misszió irányítói elemezték a marsjáró által küldött adatokat és felvételeket az előtt, hogy bejelentették a sikeres talajmintagyűjtést.

A kutatási program 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő, ezek a tervek szerint néhány év múlva érkeznek vissza a Földre elemzésre.

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót egy éve indították útjára Floridából.

A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

Bevezető

Begyűjtötte az első kőzetmintát a vörös bolygón az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Perseverance marsjárója az után, hogy a múlt hónapban az első mintavétele sikertelennek bizonyult. Adam Stelzner, a marsjáró főmérnöke szerint “tökéletes kőzetmintát” sikerült begyűjteni.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment