Search by category:
Egyéb kategória

Továbbra is nyitott kérdés marad a harmadik oltás

Továbbra is nyitott kérdés marad a harmadik oltás
Nagy Roland
2021. 09. 03., p – 17:52

2021. szeptember 4., szombat – 08:30
Friss ikon
Off

Törzs

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője pénteken tájékoztatott a járványügyi szakértőkből álló konzílium tárgyalásának végeredményéről. Mint mondta, a tudósok több témát is érintettek az ülésen, egyebek mellett a koronavírus elleni vakcinák harmadik dózisának beadását is. Az eddigi kutatások ugyanis arra utalnak, hogy az újabb adag készítmény még erősebb védettséget biztosíthat az egyébként is fertőzőbbnek számító delta variáns ellen. Magyarországon például már lehet jelentkezni a harmadik dózisra, ha a legutóbbi oltás után legalább 4 hónap telt el. A szlovákiai szakértők egyelőre csak a rizikós csoportok újraoltásáról tárgyalnak, de ahogy Eliášová fogalmazott, „a téma nyitott maradt, mivel további nemzetközi szaktekintélyeket is megszólítanak a kérdéssel kapcsolatban”.

Szlovákiában péntekig 2 386 264 személy kapta meg az első dózist (körülbelül a lakosság 44 százaléka), 2 178 216 személy pedig a második dózist (mintegy 40 százalék). 

 

Az újonnan oltottak száma azonban napról napra csökken, ami annak a jele, hogy a lakosság körében drasztikusan csökken az érdeklődés. A minisztérium abban bízik, hogy az általános orvosok és a gyermekorvosok bevonásával növelhetik az oltási hajlandóságot. A háziorvosok ugyan már július 1-től regisztrálhatnak a rendszerbe, de a rendelőkben zajló vakcinázás csak most indult be igazán: a tárca arról tájékoztatott, hogy már 374 körzeti orvosnál lehet kérvényezni az oltóanyagot, de a számuk a közeljövőben növekedni fog, hiszen a központi adatbázisban már 463 szerződést regisztráltak, és csaknem további 200 orvos jelezte az érdeklődését. A minisztérium által végzett felmérésből kiderült, hogy az emberek éppen a háziorvosukat tartják a legmegbízhatóbb információforrásnak, ha az oltásról van szó, így Vladimír Lengvarský tárcavezető reméli, hogy ezzel még több embert sikerül meggyőzni a készítmény elfogadásáról.

„Köszönöm szépen azoknak az orvosoknak, akik a saját rendelőikben segítenek az embereknek a koronavírus súlyos lefolyásának megelőzésében. És azokat az orvosokat is kérem, hogy segítsenek, akik még nem csatlakoztak. Minél többen fognak oltani közülük, annál több embert menthetünk meg”

– jelentette ki a miniszter.

Bevezető
Pozsony |

A szakértői konzílium továbbra sem tudott egységes álláspontra jutni a koronavírus elleni oltás harmadik dózisával kapcsolatban.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment