Search by category:
Egyéb kategória

A felelősségvállalás nélküli szebb jövő

A felelősségvállalás nélküli szebb jövő
Mészáros Richárd
2021. 09. 04., szo – 09:51

2021. szeptember 4., szombat – 10:20
Friss ikon
Off

Törzs

A bújócskának vége, a kormánypártoknak színt kellene vallaniuk: megjutalmazzák-e vagy sem a beoltottakat.

Máshol már nemcsak az államok, hanem a munkaadók teszik ezt: pénzjutalom, üdülés stb. De az ellenkezőjére is van példa: az amerikai Delta Air Lines légitársaságnál havonta 200 euróval magasabb egészségbiztosítást kell fizetnie a nem beoltott alkalmazottnak. A Facebook és a Google csak beoltott alkalmazottakat enged vissza az irodákba.

Amit megengednek a jogi keretek az USA-ban, Franciaországban vagy Németországban, azt az itteni törvények nem tartalmazzák. Nálunk csakis ideiglenesen, veszélyhelyzetben lehet előírni valamit vagy korlátozni bizonyos jogokat. A kormánypártok véleménye pedig megoszlik a kötelező oltás ügyében (illetve nem is ismerjük a határozott véleményüket, leginkább maszatolás folyik). Egyik vagy másik tábor miatt nincs merszük határozottan állást foglalni. A munkaügyi felügyelőség azonban megtette helyettük. A munkaadók nem adhatnak bónuszokat a beoltott alkalmazottaknak és nem részesíthetik őket előnyben, pontosabban nem különböztethetik meg a beoltatlanokat. Ha a politikusok változást akarnak ezen a téren, az csak rajtuk múlik. Módosítaniuk kell a törvényeket – és vállalni a felelősséget.

A beoltottak éppen ilyen változtatásra várnak. A beoltatlanok pedig azt várják, hogy senki ne diszkriminálja őket. A politika meg nem mer döntéseket hozni, főként ha másra is háríthatja a felelősséget, például a Közegészségügyi Hivatalra és egyéb intézményekre, amelyek kiadják a különféle járványügyi rendeleteket.

Az orvosok nagy része szerint a beoltottak előnyökhöz juttatása nem a többiek diszkriminálása, hanem a realitás járvány idején. A józan ész diktálja. Másoknak meg teljesen más a nézete. A munkaadók egy része is örömmel fogadná, de természetesen itt sincs teljes egyetértés.

A kormánypártoknak, a döntéshozóknak nem fűlik a foguk ahhoz, hogy világosan a-t vagy b-t mondjanak. Érthető, hiszen politikai karrierjük hossza sok esetben néhány évre korlátozódik, a népszerűtlen döntések függvényében. A legjobb, ha egyik tábort se haragítják teljesen magukra. Minél kevesebb határozott, világos döntést hoznak, annál tovább ismételgethetik homályos ígéreteiket a szebb jövőről.

A szerző a Trend kommentátora

Bevezető

A politikus nem hoz döntést, ha másra is háríthatja a felelősséget.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Zuzana Kullová

Read More

Post Comment