Search by category:
Egyéb kategória

Čižnár: Trnka leengedett egy hangfelvételt Ficónak, mire az kidobta

Čižnár: Trnka leengedett egy hangfelvételt Ficónak, mire az kidobta
Hegedűs Norbert
2021. 09. 07., k – 11:44

2021. szeptember 7., kedd – 11:46
Friss ikon
Off

Törzs

„A vádlott lejátszott egy hangfelvételt a laptopjáról, felismertem František Határ, a kormányhivatal volt igazgatójának, a Smer titkárságigazgatójának hangját” – mondta Čižnár. Azt nem tudta megmondani, hogy amit hallott, az a Gorilla-üggyel kapcsolatos felvétel része volt-e. 

Čižnár azt mondta, este volt a találkozó, és a volt miniszterelnök a felvétel lejátszása után kidobta Dobroslav Trnkát, de előtte megkérdezte,  „mi akart ez lenni”. „A találkozó, a felvétel lejátszásával együtt körülbelül 20 percig tartott. Nem örülök, hogy jelen voltam” – tette hozzá.

A felvételen szereplő másik személyt Čižnár nem ismerte fel. A Különleges Ügyészi Hivatal ügyészének arra a kérdésére, hogy Jaroslav Haščák lehetett-e, Čižnár azt válaszolta, nem ismeri az üzletembert, nem ismeri fel a hangját sem.

Čižnár munkakapcsolatban állt Dobroslav Trnkával. „Barátok voltunk, együtt dolgoztunk. Nem ítélem el” – szögezte le. Elmondta, hogy Ficóval baráti viszonyt ápolt, iskolatársak voltak. Čižnár elmondta, társasági összejöveteleken találkoztak, de a magánéletben nem jártak össze.

„Semmilyen felvételt nem játszottam le Ficónak, semmiféle USB-kulcsról. Nem történt ilyen Čižnár jelenlétében” – reagált az elmondottakra Dobroslav Trnka. Azt mondta, a Pozsonyi Kerületi Ügyészségen játszotta le a felvételt, mivel Čižnár régóta ismerte Határt. Azt mondta, úgy véli, a felvétel 2006-ban készült, és a Smer finanszírozásáról tárgyaltak rajta. „Ilyen találkozóra soha nem került sor, Čižnár biztosan téved” – mondta.

A Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze május elején emelt vádat Dobroszlav Trnka ellen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozója arra a következtetésre jutott, hogy a volt főügyész nem vizsgált ki minden bűncselekményt, amiről tudomást szerzett.

A rendőrségi vizsgálat eredménye szerint a vádlott egy hangfelvételt kapott Marian Kočner üzletembertől, a felvételen üzletemberek, politikusok és az állami hatóságok képviselői közti beszélgetés hallható. A felvételen elhangzottak alapján több bűncselekmény, főleg korrupció gyanúja merült fel.

Bevezető

Dobroslav Trnka volt főügyész 2008-ban és 2009-ben találkozni akart Robert Fico (Smer) exkormányfővel. Mikor a kormányhivatalban találkoztak, leengedett neki egy hangfelvétlet – mondta Jaromír Čižnár volt főügyész a pozsonyi járási bíróságon kedden.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment