Search by category:
Egyéb kategória

Három hét maradt az ifjú házasoknak szánt kedvezményes kölcsön igénylésére

Három hét maradt az ifjú házasoknak szánt kedvezményes kölcsön igénylésére
Molnár Iván
2021. 09. 08., sze – 17:18

2021. szeptember 9., csütörtök – 13:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az Állami Lakásfejlesztési Alap fiatal házasoknak szánt lakáshitelének köszönhetően a fiatal családok ugyan rendkívül kedvező feltételek mellett juthatnak kölcsönhöz, ehhez azonban több feltételt is teljesíteniük kell. Ezek közül a legfontosabb, hogy a házaspár egyik tagja sem lehet 35 évnél idősebb. Nem kevésbé fontos feltétel azonban az is, hogy a hitelt a házasságkötést követő három évben igényelhetik, vagyis, akik ugyan még nem töltötték be a 35. életévüket, ám több mint három éve házasodtak össze, azok erre már nem jogosultak.

Bevételi határok

A lehetséges igénylők körét tovább szűkíti, hogy az állam megszabott egy bevételi keretet is, amelyet az igénylőknek teljesíteniük kell. „Míg a bevételek alsó határának a meghatározásánál az előző negyedévet veszik alapul, a felső határnál az előző kalendáriumi év bevételeit vizsgálják. A hitelt igénylő házaspár havi bevételei az igénylést megelőző negyedévben – a kötelezettségeiket leszámítva – nem lehetnek alacsonyabbak a létminimum 1,3-szorosánál, aminek meg kell haladnia vagy legalább olyan szinten kell mozognia, mint az általuk igényelt hitel havi törlesztőrészlete. A hitelt igénylő család nettó bevételei ugyanakkor nem haladhatják meg a létminimum ötszörösét” – mondta el Rastislav Lackovič, az Állami Lakásfejlesztési Alap szóvivője. A létminimum összege 2021. július 1-jétől 2022. június 30-áig egy felnőtt személy esetében havonta 218,06 euró, a közös háztartásban élő további felnőtt személy esetében 152,12, egy eltartott gyermek esetében pedig 99,56 euró. Az ifjú házasoknak szánt hitel esetében ez azt jelenti, hogy a férjre és feleségre együttvéve 370,18 eurós létminimummal számolhatunk.

Kedvező kamatozás

A kölcsönt építkezésre, új és öregebb lakás, családi ház vásárlására, illetve felújítására egyaránt felhasználhatják. Ha már egy létező ingatlanhoz építenek hozzá egy újabb lakórészt, a hitel elérheti a költségek 100 százalékát, legfeljebb azonban 120 ezer eurót, miközben a futamidő felső határa 40 év, az éves hitelkamat pedig 1 százalék. Ha társasházban szeretnének lakást vásárolni, vagy családi házat vennének, a feltételek hasonlóak, mint az építkezésnél. Akik felújításra szánják a kölcsönt, azoknak azonban ügyelniük kell arra is, hogy az adott ingatlan használatbavételi engedélyét legalább tíz évvel a hiteligénylést megelőzően kellett kiadni, vagyis az ennél újabb ingatlanok felújítására nem nyújtanak kölcsönt. Ha ezt a feltételt teljesítik, akkor a felújítás költségeinek a 100 százalékát hitelből fedezhetik, már ha ezek nem haladják meg a 30 ezer eurót, ennél nagyobb összeget felújításra ugyanis nem kapnak. A futamidő ez esetben legfeljebb 20 év, az éves kamat pedig szintén 1 százalék.

Az alapterületet is nézik

A feltételek között szerepel azonban az alapterület is, amely az egyes lakástípusok alapján változik. A társasházi lakás alapterülete – az erkéllyel vagy terasszal együtt – nem lehet nagyobb 80 négyzetméternél, míg a családi ház esetében a felső határ 120 négyzetméter. Ez utóbbiba nem számolják bele azonban a balkonokat és teraszokat, és a 25 négyzetméternél nem nagyobb garázsokat sem. „A hitel biztosítékaként olyan ingatlan szolgálhat, amelynek az értéke eléri a felvett hitel legalább 1,3-szorosát. Gyermek születése esetén – ha ez megéri legalább az egyéves kort – pedig 2 ezer eurót engedhetnek el a visszafizetendő összegből” – tette hozzá Lackovič.

A hiteligénylést szeptember 30-áig az Állami Lakásfejlesztési Alapnak – az összes szükséges igazolással együtt – annak a járásnak a székhelyén található városi hivatalban adhatják be, amelyben építkezni szeretnének vagy lakást vásárolnának. Az igényléshez szükséges formanyomtatványokat és a kölcsönnel kapcsolatos összes fontos részletet az Állami Lakásfejlesztési Alap honlapján (www.sfrb.sk) tették közzé. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Akik az elmúlt három évben kötöttek házasságot, azoknak még mindig van esélyük arra, hogy kedvező lakáshitelhez jussanak. Az Állami Lakásfejlesztési Alap ifjú házasoknak szánt lakáshitelét szeptember végéig lehet igényelni. Mire kellene odafigyelniük az igénylőknek?

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment