Search by category:
Egyéb kategória

Pápalátogatás – kockázattal

Pápalátogatás – kockázattal
Holop Zsolt
2021. 09. 08., sze – 15:24

2021. szeptember 9., csütörtök – 08:40
Friss ikon
Off

Törzs

František Mikloško volt kereszténydemokrata politikus felszólította a szlovák főpapokat: gyakoroljanak nyomást a kormányra, hogy enyhítse a feltételeket. Az egészségügyi miniszter ezt jó ideig kizárta. Ilyen előzmények után legalábbis meglepetést keltett a püspöki kar bejelentése, hogy főszervezőként a hatályos Covid-automata alapján járnak el, vagyis az úgynevezett OTP-rendszert alkalmazzák. Ez alapján negatív vírusteszttel is részt lehet venni a rendezvényeken, és betegségen átesők is mehetnek. A változás a vonatkozó rendelkezések alapján legitim, mégsem fogadta egyértelmű helyeslés.

Több publicista azt firtatta, a döntéshozók vajon miért nem tartottak ki eredeti álláspontjuk mellett. Úgy vélik, azért, mert a vártnál jóval kevesebb hívő jelezte részvételét. Sasvárra például a jól értesültek szerint legalább 150 ezer résztvevővel számoltak, de a múlt hét végéig 30 ezren regisztráltak. A szlovák publicisták tárgyilagosan adtak hangot aggodalmaiknak, kivéve a Pravda munkatársát, aki Koronaparti a pápával című provokatív kommentárjában oktatta ki a szlovák katolikus egyház vezetőit. Például hogy ha annyira harcolnak a magzatelhajtás ellen, akkor miért nem viselik a szívükön ugyanilyen elszántsággal a fertőzésnek kitett emberek életét, amit a korábbiaknál gyorsabban terjedő delta variáns veszélyeztet – különösen tömegrendezvényeken.

Ennél visszafogottabban adtak hangot aggályaiknak a járványügyi szakértők. Pavol Jarčuška arra figyelmeztetett, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjére csak teljesen beoltott szurkolókat engedtek be, a 70 ezer néző közül mégis több mint háromezren megfertőződtek. Mások is kockázatosnak minősítik a lazább feltételeket. A beoltatlanok ugyan külön szektorokat kapnak és elkülönített bejáratokon jutnak be a helyszínre, ez valamelyest csökkenti a megfertőződés veszélyét, de korántsem teljesen. Az alattomos vírus főleg rájuk leselkedik, tömegközlekedési eszközökön, éttermekben, bárhol. Nyilván a beoltottak sincsenek teljesen védve, de hazai és külföldi adatok szerint ha megfertőződnek, náluk viszonylag enyhe lefolyású a betegség. A megszólaló infektológusok kivétel nélkül aggódnak, mert nálunk is napról napra egyre nagyobb mértékben terjed a delta variáns. Akadnak, akik veszélyforrásnak tartják azokat az itteni állampolgárokat is, akik részt vesznek a budapesti egyhetes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényein. Múlt vasárnap a tévében is lélekmelengető élménnyel ajándékozott meg mindannyiunkat a Hősök terén bemutatott szertartáson helyet foglaló 800 elsőáldozó, valamint a Kárpát-medence szinte minden régiójából érkező, gyönyörű népviseletekben pompázó résztvevő. Ám nyilván nem csak bennem motoszkált az aggodalom: nehogy ezek a derék emberek megfertőzzék egymást.

Ferenc pápa szlovákiai látogatását is hasonló kockázat kíséri, amit csak úgy lehet csökkenteni, ha résztvevők fegyelmezetten betartják az óvintézkedéseket, a rendezők és az önkéntesek lelkiismeretesen végzik a beléptetést. Akkor remélhetően nem árnyékolja be az elburjánzó járvány a szentatya látogatását, hanem a homíliája és egyéb megnyilvánulásai emelik történelmi jelentőségűvé az eseményt.

Bevezető

Július 20-án Stanislav Zvolenský érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter együtt jelentette be, hogy Ferenc pápa miséjén és a pápalátogatás egyéb rendezvényein csak azok vehetnek részt, akiket teljesen beoltottak a koronavírus ellen. A többség ezt megértéssel fogadta, de akadtak elégedetlenkedők.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szilvássy József

Read More

Post Comment