Search by category:
Egyéb kategória

Mit ér a rend káosz nélkül?

Mit ér a rend káosz nélkül?
Hegedűs Norbert
2021. 09. 09., cs – 13:35

2021. szeptember 9., csütörtök – 19:43
Friss ikon
Off

Törzs

A 12 szabály az élethez 2018-as megjelenése elképesztő gyorsasággal hozott világhírnevet Jordan B. Petersonnak. (Ehhez nyilván hozzájárult az is, hogy a prof televíziós viták sorában állt ki az elvei mellett, közben többször is összetűzésbe került az amerikai „woke” mozgalom aktivistáival, amiért aztán az ún. alt-right, vagyis az amerikai alternatív jobboldal próbált belőle hőst csinálni. Mivel a könyvei teljesen politikamentesek, nyugodtan ajánlhatjuk őket – a Peterson körüli csatározások leginkább az amerikai társadalom polarizáltságáról és a média mindenkit beskatulyázó mechanizmusairól árulkodnak). Ezzel párhuzamosan azonban családját és őt magát csapások sorozata érte. 2019-ben a lányának műtéten kellett átesnie, majd a feleségéről kiderült, hogy egy különösen ritka, rosszindulatú daganattól szenved. Közben Peterson egészsége is megrendült, szorongására és álmatlanságára benzodiazepint kezdett szedni, függővé vált, a gyógyszer megvonása után pedig teljesen összeomlott. 2020-ban Kanada után Oroszországban és Szerbiában is kezelték, aztán erre jött a világjárvány. Ilyen körülmények között, a lábadozás közben született meg a Túl a renden. A könyben a szerző nemcsak továbbgondolja a 12 szabály… alapvetéseit, hanem reflektál a saját helyzetére, valamint a „sztárértelmiségiként” szerzett tapasztalatokra is. „Az írásban való elmélyedés, ami a kezelés teljes ideje alatt folyamatos volt, (…) elegendő okot adott az élni akarásra, és lehetőséget, hogy teszteljem a gondolataim érvényességét” – írja Peterson.

Míg a 12 szabály… főleg a rendre helyezte a hangsúlyt (emlékezzünk például a mémmé vált „Csinálj rendet a szobádban!” kezdetű intésre), addig az új kötet már a címében jelzi, hogy itt továbblépésről lesz szó. Peterson szerint erre azért van szükség, mert a rend már felfedezett terület, ráadásul mindig lesznek benne hibák, plusz ki van téve az entrópiának és merevvé is válhat. A túlzott rend totalitarizmussal fenyeget, korlátozza a szükséges változásokat – épp ezért van szükség a káoszra. De nem kerül-e ezzel az üzenettel ellentmondásba saját magával a kanadai professzor? – tehetik fel a kérdést a Peterson életművét ismerők. Hiszen a 12 szabály… alcíme ez volt: Így kerüld el a káoszt! Most akkor hogy is van ez?

„Valójában sem a rend, sem a káosz állapota nem elviselhetőbb vagy kívánatosabb a másikhoz képest” – szögezi le Peterson a Túl a renden bevezetőjében. A káosz ugyanis valami pozitív is lehet: anomália, újdonság, átalakulás – ami persze ijesztő módokon is manifesztálódhat. Míg a 12 szabály… arra fókuszált, miként lehet elkerülni a túl sok káosz következményeit, a Túl a renden „azzal az átfogó problémával foglalkozik, hogyan lehet jövedelmező módon elkerülni a túlságosan nagy biztonság és kontroll veszélyeit”. Ez a könyv is 12 tételmondatot rögzít, melyekből kiindulva Peterson megfogalmazza a gondolatait. Így a Túl a renden nem kerül ellentmondásba a korábbi kötet útmutatásaival, sokkal inkább kibővíti, továbbgondolja azokat. „Mivel a tudásunk nem elégséges (…), egyik lábunkat a renden belül kell tartanunk, míg a másikkal tapogatózva túl kell lépnünk azon” – fogalmazza meg a lényeget Peterson.

Melyek az új szabályok? Vannak köztük bonyolultabbak („Ne tüntesd fel gondtalanul rossz színben a társadalmi intézményeket vagy a kreatív vívmányokat!”), egészen egyszerűek („Ne tedd, amit gyűlölsz!” vagy „Felejtsd el az ideológiát!”), és ezúttal is 12 illusztráció vezeti fel őket.

A könyv nyelvezete szinte ugyanolyan, mint a 12 szabályé: Peterson szövege néha kicsit túlírt, olykor elkalandozó, azonban mindig visszatér a témához, és meglepő élességgel képes rátapintani a lényegre. Akinek az előző könyv tetszett, ezt is érdekesnek fogja találni.

Jordan B. Peterson: Túl a renden – Újabb 12 szabály az élethez. 21. Század Kiadó, 2021. 368 oldal 

Bevezető

2021-ben új könyvvel jelentkezett Jordan B. Peterson sztárpszichológus. A Túl a renden című kötetet nyugodtan tekinthetjük a nemzetközi bestsellerré vált 12 szabály az élethez folytatásának, és mivel a két megjelenés között a kanadai professzor megjárta a poklok poklát, mindenképp érdekes megtudni, milyen következtetéseket szűrt le újabb tapasztalataiból.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Hegedűs Norbert

Read More

Post Comment

Generated by Feedzy