Search by category:
Egyéb kategória

Nem csak a húszéveseké a világ

Nem csak a húszéveseké a világ
Hegedűs Norbert
2021. 09. 09., cs – 13:31

2021. szeptember 11., szombat – 16:24
Friss ikon
Off

Törzs

Osman angol humorista, műsorvezető és producer, A csütörtöki nyomozóklub pedig az első regénye, amellyel azonnal a bestsellerlisták előkelő helyére ugrott, először Nagy-Britanniában, majd a nemzetközi piacon is. Hogy mit a titka? Kétségkívül a különleges helyszín és a nem mindennapi főszereplőgárda.

Angliában, Kent környékén járunk, egy Cooper Chase nevű luxus-nyugdíjasfaluban, ahol az idős lakók mindent megkapnak, amire csak vágynak. Persze, a fiatalságon kívül. Van itt zumba, pilates, pezsgőfürdő, bowlingpálya, az étkezőben pedig a legfinomabb borkülönlegességek mellé igazi ínyencségeket tálalnak fel akár már reggelire.

Itt él a négy főhős. Elizabeth, a volt titkosügynök (bár ezt így konkrétan egyszer sem mondják ki a regényben); Ron, a volt aktivista, aki még mindig megpróbálja magát ugyanolyan keménynek beállítani, mint amilyen volt pár évtizeddel ezelőtt, pedig már csak bottal tud járni; Ibrahim, a bölcs pszichiáter, valamint az új tag, Joyce, az ápolónő. Ők négyen alkotják a Csütörtöki Nyomozóklubot: minden csütörtök este összeülnek, és régi, rejtélyes gyilkosságokat próbálnak megoldani, persze csak elméletben.

Ahogy a Hupikék Törpikék főcímdala is megmondta már: a törpök élete nem csak játék és mese! Borús napok köszöntenek be a Cooper Chase-ben is, amikor a hely egyik kivitelezőjét váratlanul meggyilkolják, és egy rejtélyes képet hagynak a holtteste mellett. Kicsit később a nyugdíjasotthon tulajdonosával is végeznek, a Nyomozóklub legnagyobb örömére. Itt a nagy lehetőség, hogy végre ne csak rég elfeledett ügyeket elevenítsenek fel, hanem valódi bűntényt oldjanak meg.

A realitásoktól kissé elrugaszkodott helyszínt és azt, hogy a négy nyugdíjas a zsarukat lepipálva szerez meg titkos információkat, Osman remekül kompenzálja olyan, a közép-európai kisnyugdíjas és bárki más számára is megfogható, jól érthető témákkal, mint az elmúlás közelsége, a család és a barátok elvesztése vagy a félem a testi és szellemi leépüléstől.

A könyv problémájaként fel lehet hozni a regény tagoltságát: az alig több mint három és félszáz oldal több mint 100 rövidebb fejezetből áll. Ez az elején még a pörgősség érzetét kelti az olvasóban, ám ahogy haladunk előre, inkább kényelmetlenné válik, hogy csupán pár oldal erejéig olvashatjuk az adott karakter szemén keresztül a történéseket, máris suhanunk tovább.

A műfaj hiába krimi, hiába emelik ki a borítón, hogy mennyire csavaros a sztori, a regény talán legkevésbé erős oldala a nyomozós vonal. Osman annyi megtévesztő szálat szőtt bele a történetbe, hogy az olvasó csak kapkodja a fejét: akkor most ki és miben és miért bűnös. Holott egy rutinos krimirajongó számára nem jelent nagy kihívást rájönni, ki az igazi tettes.

A csütörtöki nyomozóklub a maga nemében mégis remek könyv, gyengébb megoldásait bőven ellensúlyozza a kiváló, szerethető főszereplő négyes, valamint Osman humora, amin nemegyszer bizony hangosan lehet kacagni.

Mészáros György
 
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub. Agave Könyvek, 2021. 367 oldal

Bevezető

Richard Osman A csütörtöki nyomozóklub című regénye pontosan azt nyújtja könyvben, amit filmben a limonádé vígjáték és a látványos akciófilm keveréke: az olvasó a maximális hatás kedvéért egy hosszú, fárasztó nap után vegye kézbe, amikor nem vágyik másra, csak könnyed kikapcsolódásra.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Mészáros György

Read More

Post Comment