Search by category:
Egyéb kategória

Két református óvoda és bölcsőde működik a keleti végeken

Két református óvoda és bölcsőde működik a keleti végeken
Németi Róbert
2021. 09. 11., szo – 07:27

2021. szeptember 11., szombat – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

Jakab Krisztina, az újonnan megnyílt tanintézmény megbízott vezetője az Új Szónak elmondta, az Édenkert óvoda és bölcsőde névre keresztelt központ valójában már szeptember másodikán megkezdte működését. „Az első napokban húsz gyerekkel foglalkoztunk, majd a következő napokban újabb gyerekeket írattak be hozzánk, ennek köszönhetően a második csoportot is megnyithattuk. Az utóbbit jelenleg tíz kis óvodás látogatja. A két óvodai osztályban velem együtt összesen négy pedagógus foglalkozik a kicsikkel. A bölcsődét különféle adminisztratív okok és engedélyek beszerzése miatt csak október elsején nyitjuk meg.Bár a gyerekek egy épületben lesznek, a bölcsődét külön szolgáltatásként működtetjük a szülők számáraˮ – közölte lapunkkal Jakab Krisztina.

 

Királyhelmecen évek óta három magyar osztályba írathatják be az óvodásokat, a környékbeli településeken is vannak kisebb óvodák, továbbá a királyhelmecivel szinte egy időben, a mindössze 18 kilométerrel távolabb található Nagykaposon is megnyitották az újonnan felépült református óvodát. Mindezek ellenére Jakab Krisztina úgy véli, hogy a térségben működő magyar óvodák nem versengenek egymással. „Én sem az Ung-vidéki, sem pedig a bodrogközi óvodák között nem látok konkurenciát. Egyházi intézményként ugyanazokkal a pedagógiai módszerekkel tanítjuk a kicsiket, mint bármelyik más szlovákiai óvoda, ugyanakkor abban különbözünk, hogy olyan dolgokkal egészítjük ki az oktatást, amelyet az egyházon belül kimondottan fontosnak tartunk. Ide tartozik például a rövid egyházi, bibliatörténetek mesélése és tanítása, az énekek és versek mindennapi életbe való beépítése, vagy éppen az étkezés előtti és utáni imamondás. Lehetőség szerint az óvoda udvarának hátsó részénél található templomba is elvisszük majd a gyerekeket. Én úgy látom, hogy a szülők nemcsak a gyerekek testi, hanem lelki egészségét is egyre fontosabbnak tartják, és pontosan ez az, amiben mi is támogatni tudjuk őketˮ – tette hozzá Jakab Krisztina. A Királyhelmeci Református Egyházközösség 2017 elején kapcsolódott be a Bethlen Gábor Alapon keresztül támogatott fejlesztési programba. Az óvoda terveinek megvalósítását, az építkezés megkezdését számos akadály gátolta, az engedélyeztetési eljárás is több időt vett igénybe a vártnál. A 800 négyzetméteres, kétszintes, saját tornateremmel, étkezdével, külön óvodai és bölcsődei tantermekkel ellátott épület megvalósítását a magyar kormány mintegy 464 millió forinttal segítette. Kedden délután adtak át a Nagykaposon felépített, bölcsődei és óvodai részleggel ellátott református óvodát, melynek megépítése 23 millió forinttal kevesebbe került, de a királyhelmecihez képest csak fele annyi gyerek befogadására alkalmas.

 

Két református óvoda és bölcsőde működik a keleti végeken
2021. 09. 11., szo – 07:56
Németi Róbert
Gallery images

Leírás

A magyar kormány Kárpátmedencei Óvodafejlesztési Programjának keretében 2020 márciusában kezdték el építeni a királyhelmeci református óvodát és bölcsődét, amely 50 kicsi befogadására alkalmas.

Bevezető
Királyhelmec/Nagykapos |

A magyar kormány Kárpátmedencei Óvodafejlesztési Programjának keretében 2020 márciusában kezdték el építeni a királyhelmeci református óvodát és bölcsődét, amely 50 kicsi befogadására alkalmas.

Település / hely
Királyhelmec/Nagykapos

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment