Search by category:
Egyéb kategória

Cseh választás – Egy felmérés szerint az ANO nyeri a választást

Cseh választás – Egy felmérés szerint az ANO nyeri a választást
Mészáros Richárd
2021. 09. 12., v – 19:02

2021. szeptember 12., vasárnap – 19:30
Friss ikon
Off

Törzs

A szeptember elején, tehát egy hónappal az október 8-ra és 9-re kiírt képviselőházi választás előtt a prágai STEM ügynökség által a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió számára készített országos felmérés azt jelzi, hogy az Andrej Babiš kormányfő vezette ANO most megkapná a szavazatok 32,4 százalékát, ami fölényes győzelmet jelentene.

A második helyen az ellenzéki jobboldali Spolu koalíció (Polgári Demokratikus Párt, KDU–ČSL, TOP 09) végezne 20 százalékkal, míg a harmadik helyet a STAN és a Kalózok koalíciója szerezné meg 18 százalékkal.

Az ANO mozgalommal koalícióban kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) 4,4 százalékos támogatottsággal nem kerülne be a parlamenti alsóházba.

A STEM augusztusban készített felméréséhez viszonyítva az ANO megerősítette vezető pozícióját, míg a két ellenzéki koalíció gyengült. Hasonló eredményeket hozott két más ügynökség legújabb országos felmérése is.

Bejutna még a parlamentbe a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom, illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM). Míg a migráció és EU-ellenes SPD mérsékelten erősödik, a kommunisták gyengülnek. Szeptemberben az SPD-t a választók 11,8 százaléka, a kommunistákat pedig 5,4 százaléka támogatta volna.

A cseh parlament alsóházába a bejutási küszöb öt százalék. A megkérdezettek 55 százaléka nyilatkozta, hogy már döntött, melyik pártra fog szavazni, 30 százalék még nem tudja, míg 11 százalék nem akar elmenni választani.

Bevezető

Egy friss felmérés szerint az ANO centrista mozgalom nyeri az októberi parlamenti választást Csehországban, a jobboldali hárompárti Spolu (Együtt) koalíció, valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) és a Cseh Kalózpárt koalíciója előtt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment