Search by category:
Egyéb kategória

A bíróságon is meghallgatták Trnka és Kočner veszekedését

A bíróságon is meghallgatták Trnka és Kočner veszekedését
Nagy Roland
2021. 09. 13., h – 16:38

2021. szeptember 14., kedd – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Trnkát hivatali hatáskörrel való visszaéléssel vádolják, állítólag éveken keresztül a birtokában volt a Gorilla-hangfelvétel, amely kulcsfontosságú bizonyíték lehetett volna több súlyos korrupciós ügyben is, de a volt főügyész ezt nem juttatta el a rendőrségnek. Sőt, a Denník N nyilvánosságra hozott egy másik hangfelvételt, amely alapján úgy tűnik, hogy Trnka fel is használta az anyagot Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport igazgatójának megzsarolására.

Kočner Trnkának: Téged meg fognak ölni

Dobroslav Trnka volt főügyész a Gorilla-ügy vizsgálata helyett a trezorjában őrizgette a felvételt Marián Kočnernek, majd megpróbálta vele megzsarolni Jaroslav Haščákot – derül ki egy hangfelvételből, mely a Denník N birtokába került.

A hangfelvételek

A felvétel akkor került elő, amikor a rendőrség házkutatást tartott Marián Kočnernél, akit akkor még a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsítottak. A felvételen Kočner arról faggatja Trnkát, miért kezdte el zsarolni a Penta igazgatóját a Gorilla-hanganyaggal, amikor jól tudja, hogy Haščák közeli üzlettársa és egyben a barátja is. A felvétellel kapcsolatban felmerült Bereczk Oszkár albári polgármester és Kósa Lóránt jogász neve is, a vád szerint ők is részt vettek a zsarolási ügyben. Trnkáék tagadják a vádakat, a volt főügyész nemrégiben ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt.

A per hétfőn folytatódott, a bíróság több olyan hangfelvételt is lejátszott a tárgyaláson, amelyek bizonyítanák a volt főügyész bűnösségét. Trnka ugyan ellenezte, hogy lejátsszák a felvételeket, állítása szerint ezek törvénytelenül szerzett bizonyítékok, de a bíróság nem tett eleget a kérésének. A Kočner és Trnka veszekedését rögzítő hanganyagon kívül további felvételeket is lejátszottak, amelyeket Marián Kočner telefonjában találtak, például a vállalkozó és Kósa beszélgetését.

A lehallgatás

Ezt követően kerültek elő azok a hangfelvételek, amelyeket már a hatóságok készítettek Trnka megfigyelése során. A Specializált Büntetőbíróság 2019 nyarán adott engedélyt a volt főügyész lehallgatására, a rendőrség az autójában helyzete el a rögzítőkészüléket. 2019 augusztusa és szeptembere közt több felvételt is készítettek. Az egyiken Trnka egy férfival beszélget, akinek a hangja hasonlít Kósa Lórántéra. A volt főügyész az ellene zajló esetleges nyomozásról beszélt, illetve arról, hogy Kočner hangfelvételeit szerinte nem használhatják fel bizonyítékként. Emellett arra is kitértek, hogy nem tudni, milyen más felvételek lehetnek még a rendőrség kezében. Trnkáék attól is tartottak, hogy Haščák vagy éppen Bereczk esetleg elkezdett együttműködni a rendőrséggel.

A per kedd délelőtt folytatódik.

Az Új Szó kiadója a Penta Investments tulajdonában lévő News and Media Holding.

(nar, aktuality.sk)

Bevezető
Pozsony |

Hétfőn folytatódott Dobroslav Trnka bírósági pere. A volt főügyészt ezúttal több hangfelvétellel is szembesítették, amelyekkel bizonyítanák, hogy valóban a széfjében rejtegette a Gorilla-botránnyal kapcsolatos hanganyagot. Trnka tagadja a vádakat.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment