Search by category:
Egyéb kategória

Döcög Kolíková igazságügyi reformja

Döcög Kolíková igazságügyi reformja
Bugár Anna
2021. 09. 13., h – 16:53

2021. szeptember 14., kedd – 11:06
Friss ikon
Off

Törzs

Az igazságügyi reform a kormány egyik fő prioritása, ennek megfelelően Kolíková tavaly egy széles körű reformjavaslatot mutatott be. A véleményezés során azonban több száz megjegyzés érkezett, a módosítás több pontja is felháborodást váltott ki a bírók körében.

Új módszer

A szaktárca vezetője hétfőn bejelentette, az átfogó reform helyett négy különböző törvényt dolgoztak ki: a járásbíróságok új felosztásáról, a kerületi bíróságok átszervezéséről, valamint két, úgynevezett városi bíróság létrehozásáról Pozsonyban, illetve Kassán. Kolíková elmondta, a nyári egyeztetések után arra a következtetésre jutott, hogy jó, ha az igazságügyi reform különálló (egymástól független) törvényekre van osztva, és ennek köszönhetően célzott szakmai vita alakul ki. A térkép reformjának lényege, hogy a jelenlegi 54 járásbíróság helyett 30 elsőfokú bíróság jön létre, a kerületi bíróságok hálózata pedig nyolc intézményről négyre csökken. A korábbi javaslat eredetileg csak 3 fellebbviteli bírósággal számolt, de jelenleg Nagyszombat, Zsolna, Besztercebánya és Eperjes szerepel a véleményezésre bocsátott anyagban. A tervek szerint ez 2023 januárjától léphet életbe.

A miniszter hangsúlyozta, átláthatóság szempontjából egyaránt fontos lépésről van szó. „A változás célja elsősorban a bírók szakosodása az egyes jogi területeken, ezért bővítjük a bíróságok kerületeit, így több bíró közül kerül sor a véletlen kiválasztásra, ami lehetővé teszi a korrupció elleni harcot is” – mondta, majd hangsúlyozta, rendkívül fontos a hozzáférhető igazságszolgáltatás. „Ha bírósághoz fordulunk, elvárjuk, hogy valós időn belül döntés születik. Ez azt jelenti, a kilométerek számánál fontosabb azt figyelni, mennyi idő telik el a döntéshozatalig attól számítva, hogy benyújtottuk a keresetet” – folytatta. Példaként említette, hogy szeretné egy épületben látni a családjogra specializálódott bírókat. Ami a két városi bíróságot illeti, az öt pozsonyi és három kassai járásbíróság helyét egy-egy városi bíróság venné át.

A kevesebb néha több

A bírók specializációja napjainkban főként a kisebb bíróságokon jelent gondot, Kolíková azt szeretné elérni, hogy például egy büntetőjogra szakosodott bírónak ne kelljen párhuzamosan családjogi vagy kereskedelmi ügyekben is döntenie. A bíróságok számának a csökkentésével az 1996 előtti rendszerhez térnénk vissza, 1997-ben Vladimír Mečiar idejében közel a kétszeresére emelkedett a számuk. „A széttöredezett bíróságok kevésbé hatékonyak és ellenállóak a helyi kapcsolatokkal szemben, és korlátozzák a specializáció lehetőségét” – indokolja a térkép átrajzolását a minisztérium. Kolíková kiemelte, az új szervezésnek köszönhetően gyorsabb és minőségi döntések születnek, mivel, ha a bíró olyan ügyben határoz, amelyre szakosodott, akkor gyorsabban tud dolgozni, és egyszerűbben meg is tudja indokolni a döntését. A szaktárca vezetője elmondta, tárgyalni fog a rendőrséggel, az ügyészséggel és a bírókkal, valamint a koalíción belül is megvitatják a javaslatot.

Bevezető
Pozsony |

A bírósági térkép átrajzolása négy különböző törvény keretein belül valósulhat meg. Mária Kolíková igazságügyi miniszter bejelentette, az átdolgozott javaslatokat tárcaközi egyeztetésre bocsátották. Az eredetileg ambiciózus tervezet helyett ezúttal fokozatos változással érné el a bíróságok hatékonyabb működését.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment