Search by category:
Egyéb kategória

Téma a VASÁRNAPBAN: Egymást üldöző bűnüldözők

Téma a VASÁRNAPBAN: Egymást üldöző bűnüldözők
Horváth Bianka
2021. 09. 13., h – 09:47

2021. szeptember 13., hétfő – 09:55
Friss ikon
Off

Törzs

Történt ugyanis, hogy szeptember 1-jén Maroš Žilinka főügyész (pontosabban a helyettese, Jozef Kandera) gondolt egy merészet és nagyot, majd felmentett a korrupció vádja alól néhány, előzetes letartóztatásban ülő személyt. Nevezetesen Vladimír Pčolinskýt, a szlovák titkosszolgálat (SIS) volt igazgatóját, Jaroslav Haščákot, a Penta befektetési csoport volt vezetőjét, továbbá Zoroslav Kollár ügyvédet és üzletembert, valamint Ľubomír Arpášt, a SIS kémelhárításának volt vezetőjét. Mostantól valamennyiükre úgy kell tekintenünk, mintha olyan ártatlanok lennének, mint a ma született bárány.

Meglehet, hogy így is van, csak épp megvárhattuk volna, hogyan dönt az ügyükben a bíróság. Ez főleg Vladimír Pčolinský esetében érvényes, akinek a fogva tartását az elmúlt hónapokban a legfelsőbb bíróság három szenátusa és a speciális büntetőbíróság két bírája is indokoltnak tartotta. Nem így a főügyész helyettese, aki annak ellenére engedte szabadon és mentette fel a vád alól a volt SIS-igazgatót, hogy az ügy már a vádemelési szakaszban volt.

 

Mikor tartóztatták le Vladimír Pčolinskýt, és mivel vádolták? Kik vallottak róla a rendőrségen? Ki evezett el Pčolinský kiszabadításának farvizén, ugyanabban az ügyben, miért volt mégis pechje? Mikor tartóztatták le Jaroslav Haščákot, és mivel vádolták? Milyen magyarázatot adott Maroš Žilinka főügyész, miért nem hagyta a döntést a bíróságokra? Milyen indokkal szabta meg a vádhatóság feje 2021 szeptemberében, kiket enged be a sajtótájékoztatójára, és mi volt a legfőbb érve? Kinek üzent még hadat Maroš Žilinka? Ki dőlhet most hátra elégedetten, ki az, aki egy ideje irányítja a koalíciót, és megszabja a határokat?

Vrabec Mária összefoglalójában ezekre a kérdésekre is választ kapnak a már megvásárolható Vasárnapban.

Bevezető

Ha mostanáig volt még a jelenlegi szlovák kormánynak értelme és létjogosultsága, az csakis a maffiaellenes harc lehetett. Ma már ez sem feltétlenül érvényes, vagy legalábbis, nem hihető. Merthogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kellene látszani.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment